Na skrininge ide tek nekoliko procenata građana, u pojedinim okruzima nije pregledana nijedna žena

Primarna zdravstvena zaštita u Srbiji zahteva obaveznu reviziju - obuhvat građana, naročito žena i dece, preventivnim i kontrolnim pregledima je nizak, procenat vakcinacije protiv malih boginja ne dostiže potreban minimum, a pojedini domovi zdravlja ni nemaju službe za pružanje usluga koje su obavezne i na koje svaki osiguranik ima zakonsko pravo.
Na skrininge ide tek nekoliko procenata građana, u pojedinim okruzima nije pregledana nijedna žena
Foto: Pixabay
Analiza Instituta za javno zdravlje Srbija "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje načelno poražavajuću statistiku kada je reč o odazivu građana pregledima u domovima zdravlja za 2017. godinu, ali i o pruženim uslugama koje predviđaju dva dokumenta: Nacionalni program zdravstvene zaštite žena, dece i omladine i Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.
 
Iako je predviđeno da mališani od osme godine do punoletstva na svake dve godine idu na preventivne preglede, obuhvat pregledane dece je oko 70 odsto. U Južnobačkom okrugu je najniži i iznosi samo 54,5 odsto pregledane dece. Još je niži obuhvat kontrolnih pregleda školske dece - samo 25 odsto osnovaca i 19 odsto srednjoškolaca bilo je na kontrolnim pregledima, u parnim razredima.
 
Iako bi deca trebalo da imaju jedan oftalmološki pregled u 14. godini tj. u 7. razredu osnovne škole, obuhvat čak i ove retke, ali neophodne usluge je izuzetno nizak. Tek svaki četvrti osnovac dobije oftalmološki pregled na nivou Srbije, dok je u Vojvodini taj procenat još niži i iznosi 16,9 odsto. Pirotski, Zaječarski, Borski i Mačvanski okrug čak ni nemaju oftalmološku službu u domovima zdravlja.
 
Veoma je nizak i procenat obuhvata dece pregledima fizijatra - samo devet odsto u Vojvodini, a ukupno 23 odsto u celoj Srbiji. 
 
Kad je reč o odraslima, statistika je još gora. Samo tri do četiri odsto građana Vojvodine iskoristilo je svoje pravo na jedan preventivni pregled godišnje, a isto je učinilo samo šest odsto Beograđana. Nijedan okrug u Srbiji nije zabeležio 50 odsto pregledanih građana.
 
Kad je reč o skrining programima, čiji ciljevi su da smanje procenat oboljenja koja odnose najviše života, podaci su jako loši i obuhvat stanovništva je daleko ispod poželjnog. Skriningom za rano otkrivanje depresije obuhvaćeno je samo dva odsto građana u celoj Srbiji, u svim okruzima. Skriningom za rano otkrivanje dijabetesa u Vojvodini je obuhvaćeno tri odsto, a u Beogradu samo jedan odsto osiguranika. Na ranom otkrivanju kardiovaskularnih oboljenja, koji odnos ubedljivo najviše života u Srbiji, bilo je svega tri odsto osiguranih građana u Vojvodini, a u Beogradu samo jedan odsto. Na ranom otkrivanju raka debelog creva u Vojvodini je bilo svega pet odsto, a u Beogradu tri odsto građana koji imaju zdravstveno osiguranje. 
 
Posete patronažnih službi su ispod neophodnog proseka, pa se tako beleži ispod jedne posete po detetu i po trudnici, čak i onih koje imaju visokorizičnu trudnoću. 
 
 
Kad su u pitanju odrasle osobe sa invaliditetom, situacija je neverovatna - nemoguće je utvrditi koliko su imali poseta patronažnih službi jer ne postoji podatak o broju osiguranih građana koji imaju invaliditet.
 
Pravo na preventivni ginekološki pregled ima svaka žena jednom godišnje. Uprkos tome, samo oko devet odsto žena je u 2017. godini bilo obuhvaćeno preventivnim pregledom. Kao što je poznato, žene ili ne mogu da dođu do usluge u nekom razumnom roku, ili odlaze kod ginekologa privatno, ili uopšte ne posećuju ginekologa. 
 
Kad je reč o ranom otkrivanju grlića materice kroz skrining program, obuhvaćeno je samo oko osam odsto žena starosti od 25 do 64 godina. U ovom uzrastu pravo na skrining žene imaju jednom u tri godine, ako su prethodna dva skrininga bila negativna. Najmanji obuhvat je u Severnobačkom okrugu - samo 2,7 odsto. 
 
Kroz skrining ranog otkrivanja raka dojke, koji podrazumeva pregled mamografom, obuhvaćeno je tri odsto žena od 50 do 69 godina. U osam okruga u Srbiji kroz ovaj skrining nije prošla nijedna žena. Stručnjaci Batuta naglašavaju da ovi podaci ne obuhvataju preglede koji se obavljaju na pokretnim mamografima (kroz akcije domova zdravlja) ili privatno. 
 
Preventivnim pregledima u vezi sa planiranjem porodice je obuhvaćeno takođe malo žena, samo šest odsto u celoj Srbiji. 
 
"Posledice su manifestne u neracionalnom i po zdravlje najčešće neadekvatnom planiranju porodice, odnosno u pojavi velikog broja neželjenih trudnoća, koje se najčešće završavaju pobačajima, a o kojima ne postoji zadovoljavajuća evidencija iz privatnih zdravstvenih ustanova", zaključak je stručnjaka Batuta.
 
Analiza pokazuje da je izuzetno nizak procenat pregleda trudnica u prvom trimestru trudnoće. Najgore je u Vojvodini - 0,4 odsto, ali je u svim delovima Srbije procenat pregledanih žena ispod jednog odsto. Prema izveštajima domova zdravlja, većina trudnica javlja se tek u drugom ili čak trećem trimestru trudnoće. Podaci pokazuju da trudnice nemaju ni blizu dovoljan broj urađenih ultrazvukova.
 
Kad je reč o stomatološkim uslugama, preventiva skoro i da nije zastupljena. Mnogo češće građani se javljaju kao urgentni slučajevi, tj. kad bolest već postoji.
 
Obuhvat većinom obaveznih vakcina retko je što zadovoljava u izveštaju Batuta. Doduše, najgori je obuhvat vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele - od očekivanih i potrebnih 95 odsto vakcinisane dece je obuhvat samo 86 odsto. U Vojvodini je ovaj procenat još niži (84 odsto).
 
Jedna od retkih usluga koja ispunjava očekivanja je služba hitne pomoći. Više od svojih kapaciteta pružile su, na terenu i u svojim objektima, hitne pomoći u Vojvodini, kao i ekipe u Beogradu.
 
U zaključku analize, stručnjaci Batuta napominju da mora da se uvede bolja evidencija vakcinacija - ko je primio vakcinu, kada i kakve je kontraindikacije imao.
 
Podsetimo, i stručni sagovornici 021 nedavno su se složili da je primarnom zdravstvu potrebna ozbiljna reorganizacija. Razlozi su kako neinformisani građani, tako i nefunkcionalan sistem koji opslužuje rastući broj bolesnika, a u kojem je zaposleno sve manje zdravstvenih radnika. Detaljnije čitajte OVDE.
  • Mirna

    15.11.2018 22:30
    Zakazati pregled kod bilo kog specijaliste nije moguce, osim ako uzmem godisnji i kutiju sedativa i posvetim se samo tome. Dakle, prevencija u ovoj zemljj ne postoji
  • Mima

    15.11.2018 09:54
    Trudnice vode trudnoću privatno i tamo rade ultrazvučne preglede, ginekologu iz DZ se javljaju samo kad treba otvoriti bolovanje, iz Batuta se prave nevešti. Kad sam ostala u drugom stanju jedva sam dobila termin za pregled radi utvrđivanja trudnoće - zamalo da uđem u drugi trimestar bez pregleda. Dok sam čekala taj prvi pregled u 10. nedelji obavila sam privatno pregled i ultrazvuk i sve analize sa uputom lekara opšte prakse, da bi mi na pregledu doktorka rekla da će mi izdavati samo bolovanje a trudnoću nek nastavi da vodi privatni ginekolog. Toliko o našem zdravstvu. U DZ Novi Sad nema šanse da isti dan obavite UZV i obični pregled kod ginekologa jer je UZV zajednički za nekoliko ordinacija pa se radi određenog dana u nedelji, a termin za obični pregled je teško dobiti. Zato u NS privatne ginekološke ordinacije niču na svakom ćošku.
  • пацијент

    15.11.2018 08:43
    Ево мени у картону уписано да сам радила скрининг на депресију. Каже др видим радили сте скрининг, ја реко молим, какав скрининг...нисам! Она жена почела да се смеје, каже свима су уписали, да се види као фол да је рађено....ето, да би било бројке за извештај. Тако да и ови подаци које имате су лажни, неко је само кликтао па картонима...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.