Sombor: Gradski budžet za 2019. na nivou junskog rebalansa

Prihodi i rashodi predloga Budžeta grada Sombora za narednu godinu projektovani su na 3,236 milijardi dinara, odnosno tek nešto preko 27 miliona evra.
Sombor: Gradski budžet za 2019. na nivou junskog rebalansa
Foto: 021.rs

Rast budžet za 2019. godinu iznosi svega 40 miliona dinara u poređenju sa rebalansom s kraja juna. Drastično su smanjeni budžeti mesnih zajednica, za lokalno ekonomski razvoj, kulturu, obrazovanje, ali i finansijsku pomoć nezaposlenih trudnicama. Budžetska izdvajanja u sportu biće uvećana za čak 23 miliona, dok na dodatnih devet miliona, prvenstveno za usluge po ugovoru, može da računa i Turistička organizacija grada Sombora.

Rashodna strana budžeta grada Sombora pretrpela je nešto značajnije izmene u poređenju sa rebalansom. Primetan rast izdvajanja za plate, dodatke i naknade zaposlenih u gotovo svim rashodnim razdelima. Zarade su uvećane u političkom sistemu lokalne samouprave (1,5 milion), odeljenjima i službama gradske uprave (6,5 miliona uz dodatna četiri miliona za usluge po ugovoru), zdravstvenoj zaštiti (2 miliona), iako je budžet ustanove umanjen za 16 miliona dinara.

Kapitalni projekat godine na teritoriji Sombora, barem na osnovu iznosa, biće izgradnja dela puta kroz atar od Stapara do Sivca. Koštaće neverovatnih 840 miliona dinara ili više od sedam miliona evra. Grad Sombor za ove namene mora izdvojiti 70 miliona dinara. Ostatak bi trebalo da uloži pokrajinski nivo vlasti. Lokalna samouprava Sombor je za 2019. godinu, u Nacrtu plana kapitalnih investicija, najavila rekonstrukciju Grašalković palate (67,1 milion dinara) i rekonstrukciju Ulice Matije Gupca, od 45 miliona dinara. Planirano je da po 15 miliona dinara bude usmereno za parter u dvorištu Županije, rekonstrukcije Galerije Milan Konjović, te izgradnju saobraćajnih površina oko objekta za izbegla lica na Selenči. Očekuje se da će biti obezbeđeno i 143 miliona dinara za vodovod u Doroslovu. Među 22 kapitalna projekta nalazi se i rekonstrukcija mosta „Češka ćuprija” (22 miliona), dogradnja atarskog puta u Aleksi Šantiću (60 miliona), izgradnja pijace u lancima od 72 miliona dinara. Vrednost kapitalnih projekata je 1,545 milijardi dinara, od čega bi iz gradskog budžeta bila izdvojena tek petina.

Više o budžetu na sajtu SOInfo.rs.

Javna prezentacija Nacrta budžeta zakazana je za petak u Županiji, u periodu od 11 do 12 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.