Zrenjanin: Izložba o Vasi Pomorišcu od subote u Narodnom muzeju

Izložba "Vasa Pomorišac - od trdicije do moderne" biće otvorena u subotu, 15. decembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
Izložba se realizuje povodom 125 godina od rođenja slikara, u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima. 
 
Cilj kataloga i izložbe je sistematisanje dela Vase Pomorišca i interpretacija njegovog značaja publici, uz uključivanje lokalnog aspekta koji je od velikog značaja za kulturnu istoriju Zrenjanina.
 
Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca, od prvih pouka koje je dobio u ateljeu Stevana Aleksića u rodnom Modošu (danas Jaši Tomiću), ratni, minhenski i međuratni period (Beograd, London, Pariz), kao i angažovanje u umetničkoj grupi, "Zograf". Poseban naglasak je dat  Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu (danas Zrenjaninu), kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.
 
Publika će imati priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni Portret Milanke Vasiljev za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.
 
Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko i kustos-istoričar umetnosti Ivana Arađan. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks. Izložba će trajati do 15. februara 2019. godine.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".