Propala investicija vredna 25 miliona evra, da li je Srbija spremna za projekte zelene energije?

Srbija još nije spremna za projekte zelene energije, zaključio je pre par meseci predsednik nemačke NRG Grupe Diter Vajs i konačno odustao od inicijative da u Somboru, kao javno-privatno partnerstvo, izgradi toplanu i elektrocentralu na biomasu u šta je bio spreman da uloži oko 25 miliona evra.
Propala investicija vredna 25 miliona evra, da li je Srbija spremna za projekte zelene energije?
Foto: Pixabay
Dragan Knežević, jedan od predstavnika firme Bioenergana koju je Vajs osnovao u Somboru kako bi realizovao projekat, pokušao je i da obezbedi podršku Srpske napredne stranke za taj projekat. On kaže da je saglasnost stigla i iz državnog vrha, ali da lokalne vlasti nisu bile u stanju da se uključe, pa se posle nekoliko godina natezanja, investitor povukao. Knežević sada tvrdi da je zbog tenzija sa lokalom, zabrinut za svoju i bezbednost pordice, posebno nakon isključenja iz članstva naprednjaka, koje je obavljeno, kako kaže “po nalogu odozgo i zbog toga što je problem izneo u medije.
 
Nemačka kompanija NRG Group potpisala je sa tadašnjim somborskim gradonačelnikom Sašom Todorovićem protokol o saradnji, piše Danas.
 
Dokument u koji je Danas imao uvid, zaveden je u pisarnici Gradske uprave, a podrazumevao je načelnu saglasnost za projekat koji je nemačka firma bila spremna da izgradi. Na osnovu toga je ubrzo osnovana firma u Srbiji koja je trebalo da upravlja izgradnjom, a sklopljeni sui  dogovori sa firmama koje se na okolnom zemljištu bave proizvodnjom i spremne su da nusproizvode sa svojih njiva isporuče Bioenergani. Već naredne godine srpski ogranak NRG Grupe predao je gradskim vlastima pismo o namerama i obiman elaborate u kome je predstavljen projekat. Osnova investicije prema toj studiji je činjenica da se na njivama uništava, često spaljuje organski otpad, poput slame, kukuruzovine, energetske trave ili nusproizvodi iz voćnjaka i povrtnjaka, iako se to može iskoristiti kao obnovljiva sirovina za proizvodnju energije. Za rad planiranog postrojenja bioenergana bi koristila ostatke ratarske proizvodnje, a proizvođači koji su bili spremi na udruživanje imali su proizvodnju u okolini grada na oko 5.000 hektara.
 
Bioenergana je od lokalnih vlasti tražila spisak lokacija pogodnih za izgradnju centrale i dogovor oko udela u isporuci toplotne energije gradskoj toplani. U elaborate se analiziraju količine otpada koje bi bile na raspolaganju i zaključuje da bi toplotna energija iz biomase za gradsku toplanu i građane bila značajno jeftinija nego na gas. I na tome se završilo. Lokalna vlast se u međuvremenu promenila, a nova tvrdi da nema nikakvih saznanja o pozpisanom protokolu i projektu.
 
Posle gotovo godinu dana čekanja na odgovor lokalnih vlasti, NRG Grupa je odlučila da se povuče.
 
"Grad sombor je 2011. Godine, poštujući sve ekološke standard, izgradio potuno novu toplanu koja za svoj rad koristi prirodni gas. Toplana je izgrađena sredstvima obezbeđenim iz kredita koji se još uvek otplaćuje. Generalni stav lokalne samouprave je da se ne ulazi u nova zaduženja dok se ne isplate aktuelna dugovanja. S obzirom  na to da konkurentnu ponudu nemačke fire GGC nemamo, nadležna odeljenja Gradske uprave nisu ni mogla da se izjasne o ulasku u projekat izgradnje toplane i električne central na biomasu po modelu javno-privatnog partnerstva", kaže za Danas aktuelna gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
 
Ona dodaje da prema saznanjima lokalne samouprave, Ministarstvo privrede nije učestvovalo u realizaciji takvog projekta "jer niti ponude, niti projekta, pa samim tim ni njegove realizacije nije bilo".
  • @ Dejan

    16.12.2018 23:30
    Bas tako
    Potpuno ste u pravu, a procenat minusa koji su Vam dali besni patriJoti samo potvrdjuje koliko bi nam bilo bolje da smo deo Evrope, a ne srbijanska prcija i ruska gubernija u pokusaju. Cim sam procitao odgovor gradske vlasti, zasmrdeo je ruski gas i srbijanska alavost, kratkovidost i mentalitet "da komsiji crkne krava".
    Milan Panic je jos 1992 rekao da je bolje da se Vojvodina pripoji Madjarskoj, da bi bila deo Evrope, ali mrznja, nacionalizam i potreba nekih velikih sila da imaju uvek spremno tinjajuce zariste je prevladalo razum.
  • seljober

    16.12.2018 20:45
    prasetina bre
    Jel se to maze na hleb ?
  • padasnegdapokrijetra

    16.12.2018 20:38
    @Zoki021
    lako je otvoriti,koji je procenat otvoreno-zatvoreno,joksimovićka se samo kezi po tv-u,a ne kaže koliko je zatvoreno poglavlja,kad je aca-faca bio na zatvaranju izduvane/strane/ firme-NIKADA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.