Sombor: Tajna da li se podaci građana čuvaju kako treba

Prošle nedelje obelodanjeno je da se Sombor našao među deset gradova u kojima je testirana zaštita podataka o ličnosti na nivou lokalne samouprave.
Sombor: Tajna da li se podaci građana čuvaju kako treba
Foto: Pixabay

SOinfo je pokušao da sazna kakve je rezultate postigla somborska uprava, međutim, umesto odgovora obavešteni su da su ti podaci uglavnom zaštićeni, odnosno tajni i da ne mogu biti dostupni javnosti.

SOinfo.org je pitao kakve je rezultate gradske uprava postigla na sigurnosnom pen-testiranju, šta je navedeno u analizi stanja stručnjaka za IT bezbednost, odnosno kakve su preporuke za zaštitu sistema.

"Sam ugovor između sporazumnih strana kao i rezultati pen-testiranja su definisani kao poverljivi i informacije su dostupne samo delegiranim osobama. U analizi i izveštaju su navedeni simulirani eksterni i interni scenariji, tehnologija, aktivnosti i rezultati, koji iz razumljivih razloga ne mogu biti dostupni neautorizovanim osobama. Same preporuke, ocene rizika kao i sam Izveštaj nose navedeni stepen tajnosti, što je za ovu vrstu testiranja standardni postupak", odgovorili su iz kabineta gradonačelnice Dušanke Golubović.

Javnost tako neće saznati da li su podaci o ličnosti do sada bili ugroženi, odnosno jesu li čuvani kako to zakon nalaže, da li je bilo zloupotreba ovog sistema i da li su se dešavali bezbednosni propusti.

SOinfo je pokušao i da otkrije kakvi su kratkoročni planovi lokalne samouprave za unapređenje podataka o ličnosti i bezbednosti, te koliko će sredstava i za šta biti izdvojeno u narednom budžetu. Iako u ovom slučaju odgovori nisu bili "pokriveni tajnošću", teško da iz njih može bilo šta saznati.

"Planom je predviđeno da se permanentno unapređuje informaciona bezbednost u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, profesionalnim kompanijama kroz primenu preporuka, bezbednosnih adekvatnih sistema i tehnologija, procesa i profesionalnih servisa u cilju minimalizovanja rizika. Plan je da se u narednom periodu u skladu sa prioritetima donesu odluke i planiraju aktivnosti u cilju kontinuiranog unapređenja informacione bezbednosti", naveli su nadležni u kabinetu gradonačelnice.

Pen-testovi su izvedeni u cilju provere bezbednosti IT sistema, sajtova i aplikacija u deset lokalnih samouprava Srbije. Stručnjaci za informacionu bezbednost u saradnji sa nadležnima simulirali su kontrolisani hakerski napad na sisteme gradskih uprava Kragujevac, Užice, Vranje, Pirot, Šabac, Požarevac, Zrenjanin, Vrnjačka Banja, Pećinci i Sombor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".