Rumunija sprečila izgradnju mini-hidroelektrane u blizini Bele Crkve

Jedina mini-hidroelektrana na teritoriji Vojvodine na kanalu Jaruga koji se uliva u reku Neru pored Bele Crkve, čija izgradnja je započeta bez potrebnih dozvola, neće početi sa radom zbog neslaganja rumunske strane.
Rumunija sprečila izgradnju mini-hidroelektrane u blizini Bele Crkve
Foto: Printscreen
Firma "Hidro Sporea Živojin" koja je podigla MHE na kanalu pored sela Kusić, planirala je da deo vode uzima iz reke Nere. Najavljeno je da postrojenje kreće sa radom na proleće, čim stigne saglasnost Rumunije. Međutim "Vode Rumunije" odgovorile su da nemaju nameru da daju saglasnost jer studija koju su uradili pokazuje da će uzimanje vode iz Nere smanjiti tu reku za 50 odsto, što će uništiti biljni i životinjski svet u njoj i oko nje. 
 
"Ako bi se voda preusmerila u kanal, 10 kilometara Nere bi presušilo. Selo Kusić bi ostalo bez reke, kao i Bela Crkva, koja bi ostala bez gradske plaže. Uništili bi život u reci koja je i dalje netaknuta. Tu još obitava bogat prirodni svet, puna je pastrmki, postoji oko 40 vrsta vilinih konjica, čak i orlovi belorepani", objašnjava za Blic jedan lokalni ekološki aktivista. 
 
Nera je jedina planinska reka u Vojvodini, više od 100 kilometara protiče kroz Rumuniju, a oko 27 kilometara kroz Srbiju, od toga većinom vijugajući po državnoj granici. Ceo tok Nere uvršten je u spisak zaštićenih predela izuzetnih odlika Zavoda za zaštitu prirode Srbije.
 
Gradnja MHE počela je 2014. godine bez dozvole. Iako na projektnoj tabli sve liči na idiličnu vodenicu, u stvarnosti bi betonski mastodont preprečio kanal.
 
"U kanalu često ima samo 20 centimetara vode, leti presuši i već decenijama tu ne mogu da rade vodenice kao pre 100 godina. U njega se izliva i kanalizacija, pa kada bi se Nera tu preusmerila i posle 10 kilometara vratila u korito, pokupila bi svu tu prljavštinu i ceoeko'sistem bi bio uništen", kaže sagovornik Blica.
 
Ljupče Koci, direktor firme "Hidro Sporea Živojin" koja je uložila 1,7 milion evra u ova projekat, ranije je izjavio da je pitanje dana kada će dozvola stići iz Rumunije. Iz "Voda Rumunije" pak, kažu da su u decembru odgovorili srpskoj strani i da su dali negativno mišljenje na projekat.
 
Iz Republičke direkcije za vode Srbije rekli su da investitor ne poseduje vodnu saglasnost i dozvolu, te da nije blagovremeno stavio na raspolaganje neophodnu dokumentaciju na osnovu koje bi rumunska strana mogla dati saglasnost.
 
"Kako je investitor i bez ovoga započeo izgradnju MHE, Pokrajinski vodni inspektor je doneo rešenje kojim se investitoru zabranjuje da izvodi radove dok ne ishoduje vodnu saglasnost. Dostavili smo kompletnu dokumentaciju rumunskoj strani više puta i na nju je svaki put bilo primedaba", saopštili su iz Direkcije.
  • Hidroenergeticar

    18.02.2021 20:43
    tzv.kanal Jaruga je stara Nera
    Ja sam projekovao masinsku opremu u sklopu idejnog resenja MHE Jaruga na kanalu Jaruga koji je ustvari staro krito reke Nere koja je prevedna u vestacko pravolinijsko korito na deonici od oko 10 kilometara sto je dovelo do isusenja prirodnog korita Nere koje je se sada naziva Jaruga. Jaruga je odvojena od novog toka Nere izgradjenim nasipom. Hidroelektrana je pojektovana i izgradjena na mestu nekadasnje vodenice. Pustanjem dela vode u staro korito dobila bi se dva vodotoka na duzini tih 10 km bez gubitka i jedne kapi vode.
    Pre pljuvanja pogledajte hidrografsku kartu dostupnu na internet stranici JVP Vode Vojvodine.
    Uredjenje vodotoka moze da znaci i delimicno vracanje na prethodni prirodni rezim kad se pokaze da prethodnik nije uredio vodotok zauvek. Ova hidroelektrana je prilagodljiva radu tako da je predvidjeno da 100 dana u godini miruje neuzimajuci ni kap vode iz Nere a ipak je isplativa za onih 260 dana kada bi radila sa promenljivim raspolozivim protokom.
  • Dragan Stojanovic

    22.05.2020 11:13
    L akrdija
    Da li je moguce da su Rumuni izmislili toplu vodu Nemci nemaju pojma pa gradili i vodenice i centrale i to jos pre 100 godina. Prema tome gospodo pocnite da radite nesto pa vam nece biti dosadno i razmislite da li treba da teramo iz zemlje one koji ulazu i rade za razliku od raznih uglavnom laznih dusebriznika i filozofa. Prema tome u polje i zasaditete nesto za pocetak.
  • Matija

    10.01.2019 10:35
    Narod najpametniji
    Pre drugog svetskog rata na tom kanalu je bilo 4-5 hidro elektrana i mlinova. Sama ta centrala je i sagrađena na mestu gde je bio mlin koji je radio na tom istom kanalu.

    i tad je bila granica između Rjminije i kraljevine. Da bude crnje čak je jedna centrala podignuta 42 .
    Dakel ništa novo..Nmeci imaju 9000 centrala sve su iskoristili a mi smo veliki ekolozi koji svu kanalizaciju gura u reke.
    Radi se o tome da austrijaknci preko nevlkadine organizacije Riverwatch organizuju sve. Drugo lobi koji radi vetar i solar isto gura celu priču. A treba reći sve utiče na prirodu i put i baraka u šumi pa i vetro park koji tera ptice ubija brabljivice plus je bezbedonosni problem jer imaš zid od 200m kroz koji radan ne prolazi. Voleo bih da smo pametni kao slovenci kjoji imaju po poslednjim podacima 408 elektrana. očigledno da nismo pametni kao slovenci na žalost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.