Pančevo: Povišena koncentracija čađi u vazduhu

Svake godine od oktobra do marta, tokom grejne sezone, vazduh u Pančevu je zagađen zbog povećanih vrednosti čađi i suspendovanih čestica.
Monitoring Zavoda za javno zdravlje Pančevo iz decembra pokazuje da je tokom više dana vrednost čađi u vazduhu bila povišena, a u vazduhu je bila i visoka koncentracija suspendovanih čestica, veličine 10 i 2,5 mikrona. Umesto dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom, monitoring je pokazivao vrednosti od 122, odnosno 128 mikrograma.
 
To je uobičajena slika u zimskim mesecima, kaže dr Dubravka Nikolovski, rukovodilac Odeljenja higijene Zavoda za javno zdravlje Pančevo i dodaje da se kvalitet vazduha nije mnogo promenio u poslednjih pet godina. 
 
"U vazduhu Pančeva najviše prisutni zagađivači su čađ i suspendovane čestice do 10 mikrona, ali i fine čestice od 2,5 mikrona. Ove sitnije su opasnije jer lakše stignu do respiratornih organa, do najdubljih slojeva pluća i tu izazivaju zapaljenske promene. To može dovesti i do hroničnih tegoba, koje su najviše izražene kod osetljive populacije, a to su deca i stari", rekla je dr Nikolovski za PanPress.
 
Ona dodaje da je najveće zagađenje na mernom mestu Nova Misa, a da su glavni razlog – individualna ložišta. Osim toga problem je i saobraćaj. Objašnjava da Svetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na povezanost zagađenja vazduha sa zdravstvenim stanjem stanovništa, ali da u našoj zemlji nema ciljanih epidemioloških studija kako bi se dobili potrebni podaci, uporedili i ustanovio obim problema, kao i rešenja.
 
Dr Dubravka Nikolovski kaže da svaki građanin može da doprinese boljem kvalitetu vazduha.
 
"Kada gradimo kuću treba da razmišljamo o alternativnim izvorima enegrije, o toplotnim pumpama. Staru stolariju treba zameniti novom, jer tako štedimo na grejanju, a leti na hlađenju. Ta investicija će se isplatiti, jer razmišljamo o narednih 10, 100 godina, a ne samo trenutno. Treba napomenuti da je veliki zagađivač u kućnim uslovima i dim cigarete", naglašava dr Dubravka Nikolovski.
  • M

    09.01.2019 15:44
    Koliko sam upucen, zabranjeno je loziti u centru Novog Sada, ali komsija uporno lozi cak i smece, cesto ne mozemo da otvorimo prozor od dima i smrada. Imao je priliku da proda kucu u fazi raspada investitoru, ali hteo je vise novca, sad ne moze da proda, nego nas truje. Ima mogucnost da se prikljuci na gradsko grejanje, ali nece.
  • Ja

    08.01.2019 16:04
    Ns
    Da li postoji nacin da se makar umanji problem? Komsija kad zalozi napravi crnu maglu, ne moze se disati... Ne mogu ni zamisliti koliko utice na zdravlje svih nas njegovih komsija... Da li se moze nekom pozaliti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.