Sombor: Peticija protiv seče pola veka starih platana

Neformalna grupa građana uputila je nadležnima u Gradskoj upravi grada Sombora, odnosno javnim komunalnim preduzećima, zahtev da se odustane od, kako navode, nepromišljene seče platana u Fruškogorskoj ulici.
Takođe, pozivaju građane da potpišu onlajn peticiju i pridruže se akciji očuvanja pola veka starog drvoreda, koji je u Katastru somborskog zelenila dobio najviše ocene.
 
Naime, u projektu uređenja Fruškogorske ulice, koji je radila firma "Krip" iz Beograda, ponovo je u planu seča platana u Fruškogorskoj. Građani ove ulice su se obratili mejlom projektantima, ali nisu dobili nikakav odgovor. 
 
Seča platana u ovoj ulici bila je najavljena i pre devet godina, a kao razlozi tada su navedeni rekonstrukcija trotoara, "bolest" drveća, alergija pojedinih stanara na platan i problem održavanja čistoće ulice (opalo lišće). Tada je seča sprečena jer je više od 500 Somboraca potpisalo peticiju.
 
"Obraćamo vam se sa zahtevom i molbom da ne ugrozite predivne platane u Fruškogorskoj ulici, što bi bilo ravno ekološkoj i zdravorazumskoj katastrofi. Kako bismo vas dodatno ohrabrili da postupite ispravno, podsećamo vas na akcije građana pre devet godina koje su bile usmerene na skretanje pažnje lokalne samouprave i svih aktera da platani ni u jednom slučaju nisu za seču i da u rekonstrukciji ulice nisu smetnja, ako je sprovode pravi stručnjači humano, ekološki i naučno osvešćeni", piše u Peticiji, koju je do sada potpisalo više od 300 građana. 
 
Građani koji stoje iza peticije apeluju na nadležne i na projektante da očuvaju "blago Sombora".
 
"Mnogima je vrlo stalo da se ne uništava blago Sombora, a složićete se da je priroda jedno od najvećih blaga, teško obnovljivih. U vreme kada čitav svet forsira ozelenjavanje zidova, krovova, ne bi li ublažili posledice klimatskih promena, mi sečemo nešto što već posedujemo i za čiji rast je potrebno više od 50 godina, da bi se ostvarila ovakva mikroklima. Očekujemo vašu potvrdu da su ideje u projektu koji radite u skladu sa rečju stručnjaka koji su deklarativno protiv seče", navodi se u Peticiji. 
 
Kao razloge protiv seče platana građani navode da je održavanje javnih površina, odnosno opalo lišće, u nadležnosti JKP Zelenilo, da je ovo drveće umereno alergeno i da ne cveta duže od 15 dana, da su stabla zdrava i da nisu ugrožena.
 
"Ono što je najvažnije jeste da je u međuvremenu urađen 'Katastar somborskog zelenila' koji je pokazao da su platani u ulicama Prvomajski bulevar, Fruškogorska i JNA najzdravija drva u čitavom gradu, ocenjena sa četiri i pet. U Evropi je platan najzastupljenije drvo u ozelenjavanju gradova zbog svoje otpornosti na zagađenje, visokom prilagođenošću na gradske uslove i svoje dugovečnosti", napisali su inicijatori peticije. 
 
Oni navode da je Fruškogorsku ulicu potrebno rekonstruisati, ali nije neophodno ukloniti stabla platana. Ponudili su čak i rešenja za rekonstrukciji bez "ekološkog zločina". Predložili su trasiranje trotoara uz zgrade daleko od platana i saobraćajnice, čime bi se građani koji šetaju udaljili od izduvnih gasova. 
 
"Širina regulacije je dovoljna da bi se ogranizovali svi sadržaji, bez potrebe za sečom platana. Izdizanje trotara i saobraćajnice u odnosu na zelene površine. Pomeranjem trotoara prema zgradama bi se dobilo prostora za postavljanje klupa, možda neki estetski element, žardinjere, kandelabere i naročito žbunja, koje bi bilo još jedna barijera buci i zagađenju sa puta. Fruškogorska ulica može biti velika atrakcija u gradu. Orezivanje krošnje za maksimalno 30 odsto, bez sečenja kompletne krošnje i grana debljih od 10 cm, jer se time ne skraćuje životni vek drveća", naveli su inicijatori koji podsećaju da Sombor nosdi epitet "zelenog grada" i da su Somborci na to ponosni.
 
Inače, radnici JKP "Zelenilo" juče su, na zahtev građana i po uvidu Odeljenja inspekcije i komunalne policije, počeli uklanjanje stabala lipe u Kanarinskoj ulici.
  • Ja

    17.01.2019 18:01
    Samo napred
    Somborci, ne dajte nepismenim zlotvorima da vam osakate grad, kao sto smo mi u Novom Sadu dopustili ovim nasim.
  • Ljiljana

    16.01.2019 19:43
    @Koba
    Koja to sorta platana izraste za 4 godine?!
  • Koba

    16.01.2019 13:32
    narod
    Platani imaju problem sa gljivičnim oboljenjem na latinskom znanim kao Didimella planeata, koji ulazi kroz list i napada ksilem i floem, usled toga velike bočne grane postanu trule na spoju sa stablom i onda te velike grane padaju na ljude, razbijaju automobile, glave, autobuse, ruke i noge.
    A platan će opet za 4 godine biti isti takav, ali zdraviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.