Presuda u korist ratara zbog davanja državne zemlje u zakup investitorima

Banatski ratari dobili su spor pred Upravnim sudom u Novom Sadu, gde su pokrenuli parnicu za ocenu odluke kojom je 900 hektara državne zemlje dato u zakup zrenjaninskoj firmi "Food planet" na 30 godina.
Presuda u korist ratara zbog davanja državne zemlje u zakup investitorima
Foto: 021.rs
Sud je, kako ratari objašnjavaju za "Danas", poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kojim se državno poljoprivredno zemljište kod Zrenjanina daje na višegodišnje korišćenje "firmi koja nije dokazala u dosadašnjem periodu poslovanja da je uspešna u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata".
 
– Takozvani investitori dobili su negativnu presudu. Nadamo se da će sada država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da nastavimo da se bavimo poljoprivredom, jer je više od 150 porodica bilo ugroženo potiskivanjem iz posla obrade zemlje - kaže Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.
 
On podseća da su poljoprivrednici podneli još dve tužbe, zbog davanja zemlje na 30 godina nemačkom "Tenisu" i još jednoj zrenjaninskoj firmi. Reč je o još 2.470 hektara državne zemlje koja je, odlukom Skupštine grada Zrenjanina iz novembra 2017. godine, a potom i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, data na korišćenje firmama "Farmer 023" i "Tenis" i o tim tužbama još nije doneta odluka suda.
 
- Ukupno, blizu 350 porodica u pet sela zavisi od rada na zemlji i tih zakupljenih njiva. Borimo se kao poljoprivrednici da opstanemo i da radimo državno zemljište i mislimo da smo mi najveći investitori u ovoj zemlji. Mi kao zemljoradnici i naše porodice razvijamo naša sela - rekao je ranije za "Danas" Dragan Kleut.
 
Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata rekao je tada da "nema te investicije zbog koje treba dodeliti ogromne površine zemljišta". 
 
- Lanac zemlje ovde je svetinja. Smatram da postoji politička namera da se maksimalno oteža položaj malih i srednjih gazdinstava na račun korporativne poljoprivrede, što domaće, što strane. Nama se maksimalno otežava raznim monopolima, sa ciljem da nestanemo. Zato mi sporimo odluku državnog organa po kojoj je zemlja dodeljena firmama koje ne ispunjavaju čak ni te zakonske uslove, a to su višegodišnje poslovanje u ovoj branši, zadovoljni klijenti, pozitivan tržišni bilans i reference, promet i obim poslovanja - objasnio je Vukov.
  • Деран

    22.01.2019 19:43
    Искрено
    Нисте напменули у чланку да је у питању жути судија.
    Ситан пропуст, али свакако битна чињеница.

    Погледајте ко су судије који пуштају кримналце на слободу, чак и са 20-30 кривичнх дела, од којих свако носи бар 10 година робије.
    Такође, погледајте која их је странка довела у суд, тј. ко им је дао посао.
  • Miloš

    22.01.2019 19:14
    Žalosno
    Ovo je još jedan dokaz koliko država, to jest vlast, ne vodi računa o poljoprivrednicima, već sve daje domaćim i stranim "investitorima". Propast za Srbiju i njen narod.
  • Mrtvo slovo

    22.01.2019 16:58
    Sve ide na Kasacioni sud i pada u vodu. Državna zemlja na kraju ipak ostaje kod "investitora" na 30 godina što predstavlja kraj za mnoge poljoprivrednike u opštini. To i jeste cilj cele priče, uništiti što više gazdinstava i uzeti im zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.