Otvoren rekonstruisani granični prelaz Bajmok

Rekonstruisan granični prelaz Bajmok, između Srbije i Mađarske, danas je svečano otvoren.
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je izgradnja novog graničnog prelaza Bajmok, na već postojećoj lokaciji završena u roku od 18 meseci, nakon radova u koje je uloženo 2,1 miliona evra.
 
"Projekat izgradnje novog prelaza najvećim delom je finansiran je iz predpristupnih fondova EU, u iznosu od 1,8 miliona evra, dok je drugi deo sredstava u iznosu nešto većem od 300.000 evra obezbeđen kroz nacionalno sufinansiranje", rekao je Mali.
 
Ministar je ocenio da će novi prelaz znatno rasteretiti gužve na granicama sa Mađarskom, odnosno prelaze Horgoš i Kelebiju, s obzirom da se nalazi na pola puta između Subotice i Sombora. 
 
"U okviru prelaza sada se nalaze po dve saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz zemlje, što će značajno ubrzati saobraćaj. Najviše koristi od novog prelaza imaće upravo putnici, jer će u sezoni kada je njihov broj najveći, ovaj prelaz predstavljati dobru putnu alternativu", rekao je Mali.
 
 
Preko prelaza u Bajmoku u proseku dnevno prođe 700 automobila, ali sada se očekuje značajan porast broja vozila, kaže ministar i napominje da se tim putem najbrže može stići do nekih evropskih prestonica, poput Beča.
 
"Imajući u vidu idealan položaj ovog graničnog prelaza, Uprava carina je tokom sprovođenja projekta stvorila sve uslove i za uspostavljanje autobuskog saobraćaja, pa tako pored trake namenjene za autobuse, postoji i poseban objekat za njihov pregled. Ostaje samo da prevoznici pribave dozvole za prelazak državne granice od Ministarstva saobraćaja, i autobuski prevoz može da počne", rekao je Mali.
 
Ministar Mali napominje da na prelazu Bajmok neće, kao ni do sada, biti teretnog saobraćaja, a prelaz će raditi od 7 do 19 časova, ali razmišlja se o uvođenju 24-časovnog radnog vremena, što do sada nije bio slučaj.
  • Nišlija

    08.02.2019 08:12
    Sve mi se više čini da će jedan ovak prelaz uskoro da nikne kod Novih Banovaca.
  • syurt

    07.02.2019 18:03
    Umesto da ukidamo granice i da se ujedinjujemo sa Evropom , mi se sve vise zatvaramo.
  • izzy

    07.02.2019 17:15
    Čemu
    A šta će vam granični prelaz kad idemo u EU i kada ćemo ga rušiti za par godina???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina