Građani odlučno protiv predloga da se zatvori osnovna škola u Bečeju

Više od 6.000 građana iz Bečeja i okolnih mesta za nedelju dana je potpisalo peticiju da se Osnovna škola "Petefi Šandor" u Bečeju ne ugasi odlukom radne grupe za mrežu škola.
Građani odlučno protiv predloga da se zatvori osnovna škola u Bečeju
Foto: Screenshot
Naime, radna grupa za izradu predloga mreže škola odlučila je većinom glasova da je najbolje rešenje za izradu mreže škola - gašenje jedne osnovne škole u Bečeju. Radna grupa se načelno vodila uredbom koju je Vlada Srbije usvojila 16. marta 2018. godine.
 
Prema uredbi, javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova, za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. Može da ima i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola ili ako se u školi izvodi nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično. "Petefi Šandor" zvanično pohađa 253 učenika u 20 odeljenja, na dvojezičnoj nastavi, među kojima ima i kombinovanih, malobrojnih odeljenja, koja za radnu grupu nemaju veći značaj. Međutim, za direktora ove škole Žolta Viraga Baloga, učenici i zaposleni su sve, te školu treba sačuvati, uprkos nelogičnoj odluci članova radne grupe.
 
Inače, direktor ove ustanove takođe je bio u radnoj grupi i bio je među malobrojnima koji su glasali protiv i koji se zalaže za opstanak škole.
 
"Savet roditelja pokrenuo je peticiju čim se saznalo za ovakav predlog i za nedelju dana je prikupljeno 6.000 potpisa. Postoji i onlajn peticija, koju je moguće potpisati. Građani i aktivisti, mladi ljudi, podigli su mnogo prašine zbog ovoga i pokazali da razmišljaju drugačije o mreži škola. Faktički, mreža škola bi podrazumevala povezivanje postojećih škola, a ne njihovo gašenje. Mi možda nemamo dovoljan broj đaka, ali radimo po zakonu, 80 odsto đaka pohađa nastavu na mađarskom jeziku, a ova škola je simbol grada", naglašava Virag Balog za naš portal. 
 
Kako dodaje, školu bi trebalo sačuvati i ovom stanju i dati joj šansu da oživi, a treba razmišljati i o zaposlenima. "Imamo 60 zaposlenih, to je 60 porodica. Oni kada završe na spisku viškova tj. na berzi, pitanje je da li će za njih biti posla. Treba razmišljati i o toj deci. Godinama učimo sa njima, a sada treba da se razdvajaju po opštini u drugim školama. To će ih pogoditi. Školu bi trebalo barem održati u ovom stanju, da bi imao ko da je nasledi - možda se jednog dana pojave generacije s nekim novim idejama i željama da ožive ovu školu", naglašava direktor škole.
 
U OŠ "Petefi Šandor" u Bečeju godinama nije ozbiljno ulagano, uprkos naporima rukovodilaca škole da se izdvoje sredstva za određene, najhitnije radove. Škola nema salu za fizičko, pa deca imaju nastavu u svečanoj sali. Sada, nakon godina nebrige, škola bi mogla da se ugasi i to, prema, mišljenju pokretača peticije, nikako nije rešenje. 
 
"Mi, dole potpisani građani Opštine Bečej i simpatizeri Osnovne škole "Petefi Šandor" iz Bečeja, kao i svi dobronamerni žitelji Republike Srbije koji se zalažu za poštovanje identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina zahtevamo da se spreči zatvaranje Osnovne škole "'Petefi Šandor', škole koja predstavlja ujedno i zalogu Ustavom zagarantovanog obrazovanja na mađarskom kao maternjem jeziku, zaštitu kulturne baštine i tradicije stanovnika ovih prostora. Ovim putem pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže", poručuju inicijatori akcije da se ova škola ne zatvori.
 
 
Predlog ove radne grupe trebalo bi da dođe pred opštinske odbornike, a potom u sekretarijat za obrazovanje i u Pokrajinsku vladu, a potom i na konačnu odluku kod ministra prosvete. Namera pokretača peticije je da istu održavaju do kraja februara, a potom da je upute, sa apelom, ministru Mladenu Šarčeviću i traže da se škole ne zatvaraju, jer to nije poruka koju bilo ko želi da šalje deci.
 
Peticija može da se potpiše svakog radnog dana u vreme rada škole, kao i onlajn OVDE.
  • Zatvorite

    13.02.2019 21:09
    Zatvorite kladionice! Tek nakon toga pričajte!
  • jatzans

    13.02.2019 07:00
    Za istu platu radi nastavnik i učitelj u ovoj školi u kojoj ima možda i petnaest đaka (a verujem i manje od deset) u odeljenju i učitelj u novosadskoj školi koji radi sa 31 detetom u odeljenju. Hajde da tako malo postavimo stvari.
  • Gladius et anus

    13.02.2019 06:32
    Maximus
    Које још требају школе и писмен народ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".