U Vojvodini više od 500 obolelih od gripa

U poslednje tri nedelje na teritoriji Vojvodine trend oboljenja sličnih gripu je rastući.
U Vojvodini više od 500 obolelih od gripa
Foto: Pixabay
Od oktobra prošle do kraja januara ove godine u Centru za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine registrovano je 505 slučajeva virusa gripa. Kako kaže dr Smiljana Rajčević iz Instituta, broj pacijenata primljenih na lečenje ove godine je veći zbog češćih upala pluća.
 
"U odnosu na prethodnu godinu, povećan je priliv u bolnice zbog većeg broja upala pluća, ali što se tiče intenziteta samog virusa gripa, on je čak i niži u odnosu na prethodnu godinu. Kada su u pitanju posete lekaru primarne zdravstvene zaštite, ako posmatramo grip kao razlog posete, taj broj je čak i manji", navodi Rajčević.
 
Kako navode u Institutu, prošle godine je dominirao tip B gripa, dok je ove godine u 90 odsto registrovanih slučajeva u pitanju virus tipa A, koji je obuhvaćen vakcinom protiv gripa.
 
Rajčević naglašava da nikada nije kasno za vakcinaciju, ali da osobe koje prime vakcinu moraju da znaju da ih vakcina ne štiti trenutno, nego da je organizmu potrebno vreme da stvori antitela i da taj period iznosi oko dve nedelje.
 
U Institutu savetuju izbegavanje većih skupova, zatvorenih prostorija, poseta tržnih centara, bioskopa i slično.
 
"Trebalo bi što više da se boravi na svežem vazduhu i da se što češće provetravaju prostorije i da se sprovode uobičajene mere higijene", navodi Rajčević i dodaje da bi takođe trebalo konzumirati što više tečnosti i svežeg voća i povrća. 
 
U proteklih mesec dana, građani Novog Sada i Vojvodine najčešće su tražili lekarsku pomoć zbog infekcija gornjih respiratornih puteva.
 
U proteklih mesec dana na teritoriji Pokrajine kod četiri osobe je registrovana tuberkuloza.
  • stan colliymore

    22.02.2019 09:13
    доста више
    Dosta više priče o tom famoznom gripu....svake godine ista stvar...i tako u krug...samo se traže razlozi da se skreće pažnja narodu sa bitnijih stvari, mazanjem očiju pričom o gripu i sličnim stvarima.....spinovanje, spinovanje, spinovanje....
  • Predlog

    21.02.2019 14:06
    @LOL
    Moj predlog bi bio da posetite porodice preminulih od gripa i njima saopštite da nema nikakve epidemije.
  • LOL

    21.02.2019 09:40
    Ja zaista vise ne razumem zasto se pumpa ova tema kada nema nikakve epidemije. Meni je klinac trenutno bolestan ali nemam nameru da ga vucaram kod lekara kao ni vecina roditelja jer malaksalom detetu nije mesto u cekaonici. S druge strane trenutno u njegovom razredu nema nikog bolesnog posto se klinci vidjaju svaki dan u skolskom dvoristu u kom ima vise dece nego kada skola radi. Moja setra takodje kaze da im je u vrticu soba puna i da malo ima smrcave dece na spram sredine januara kada je soba bila poluprazna. U limanskoj ambulanti uopste nije guzva ni na opstoj praksi ni na skolskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.