Subotica: Završen tihi štrajk vozača, dobili povišice

Nakon "tihog štrajka" ili grupnog bolovanja vozači "Suboticatransa" vratili su se na posao pod novim uslovima.
Subotica: Završen tihi štrajk vozača, dobili povišice
Foto: Printscreen
Između grada, poslodavca i sindikata dogovoreno je da se od aprila za 20 odsto poveća zarada vozačima i mehaničarima. 
 
Oglasili su se i sindikalna organizacija preduzeća i udruženje vozača i automehaničara saopštenjem.
 
"Što se tiče nedoumice oko odlaska većeg broja vozača na bolovanje, smatramo da svako ko je bolestan ima zakonsko pravo da se leči pogotovo zaposleni koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran zadatak prevoza ljudi i održavanja autobusa", navodi se u saopštenju.
 
"Njihove zarade su bile male za odgovoran posao, bili su i bolesni i nezadovoljni i moralo je nešto da se promeni. Poboljšan je status vozača i mehaničara, a kolektivni ugovor je i povoljniji od Zakona o radu. I u Beogradu i u Novom Sadu zarade vozača su više, međutim, u Subotici je to posebno deficitarno zanimanje, a trebalo je sačuvati preduzeće i obezbediti prevoz za građane", kaže za Politiku Ištvan Huđi, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice.
 
Sa novim povećanjem, vozači će dobiti bar desetak hiljada više mesečno. To bi moglo da zaustavi odliv, jer je samo prošle godine svakog meseca u proseku tri vozača napustilo firmu.
 
Podsetimo, polovina vozača "Suboticatransa", njih 73, tokom poslednjih nekoliko nedelja zvanično je bilo na bolovanju, a nezvanično u tihom štrajku zbog malih plata.
  • Korozija

    22.03.2019 13:11
    Dobili crkavicu i sada mars na robovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina