FOTO: Otvorena izložba Pavela Popa u Bačkom Petrovcu

Izložba novosadskog akademskog grafičara i slikara Pavela Popa otvorena je u Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu.
FOTO: Otvorena izložba Pavela Popa u Bačkom Petrovcu
Foto: Dragan Perišić
Samostalna izložba slika velikih formata, u kojima Pop oslikava svojevrstan omaž velikanima iz istorije umetnosti, organizovana je povodom životnog jubileja ovog poznatog slikara, koji više od dve decenije svoja dela stvara u ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. 
 
U punoj Galeriji Zuzke Medveđove pred publikom su se našli Dali, Pikaso, Vorhol i mnogi drugi koji su ostavili značajan trag u umetnosti. 
 
"Ovo je njegov omaž velikim umetnicima, koji su tokom milenijuma veličali lepotu umetnosti. Lepota je uvek bila, i ostaće, u oku umetnika. Koga umetnik voli, taj nikada ne umire", poručila je Pavelova supruga Nataša Milenović. 
 
  
 
Kako je istaknuto prilikom otvaranja izložbe, Pop je umetnik koji tokom čitavog svog stvaralačkog veka uspeva da artikuliše talenat, koji je mogao da ispolji kao čistu virtuoznost.
 
Stvaralaštvo Pavela Popa od samih početaka prati i likovni kritičar Sava Stepanov, koji podseća da se Pop u umetnosti Jugoslavije pojavljuje po povratku sa Akademije u Bratislavi. Kako primećuje, on je virtueznim crtežom gomilao motive koji su bili ispunjeni brojnim simboličkim značenjima.
 
  
 
Kada je u pitanju izložba koja je pred publikom u Bačkom Petrovcu, Pop je za temu uzimao sve ono što je u dugoj i velikoj istoriji umetnosti bilo značajno. 
 
"To je važno u današnjem trenutku, jer živimo u vremenu poremećenih kriterijuma i vrednosti. Ne možemo da se snađemo, pogotovo u moralnom smislu, stalno nas neki događaji iznenađuju, ne možemo da se odredimo prema njima. Pavel Pop je našao dokazane vrednosti, ono što je usvojila istorija umetnosti, ali i svet, i bavi se time. On traži čvrst oslonac za sve nas, za sebe kao stvaraoca, ali i za nas koji posmatramo te slike. Te vrednosti su potrebne da nas uvere u našu vlastitu moć, da postoji način da se prevlada sve ono što nas opterećuje u ovom trenutku. Pop je u svojim nastojanjima veoma ubedljiv i siguran, on se zaista takmiči sa najboljima i uspeva da ih interpretira. Možete da osetite i da to nije puka interpretacija, nego da u tome ima nečeg što može da se prepozna i kao duh Pavela Popa, njegove umetnosti i postupka, što samo on može da sprovede i da nam ponudi", ukazao je Stepanov.
 
Izložbu Pavela Popa svi zainteresovani mogu da pogledaju u Galeriji Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu do 12. maja. Podsetimo, nedavno je na Sajmu knjiga u Novom Sadu predstavljena i likovna monografija Pavela Popa, koju su priredili Sava Stepanov i Vladimir Valenćik.
 
  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina