Zrenjanin: Smanjuje se broj osnovnih škola, umesto 28 biće ih 19

Umesto 28 osnovnih škola, Zrenjanin će imati 19 škola prema usvojenom planu racionalizacije u okviru pilot-projekta "Mreža škola" Ministarstva prosvete i Svetske banke.
Zrenjanin: Smanjuje se broj osnovnih škola, umesto 28 biće ih 19
Foto: Pixabay
Kako piše "Danas", Zrenjanin je među pet školskih uprava u zemlji gde se sprovodi projekat koji donosi novine u organizaciji škola i svih obrazovnih ustanova.
 
Ideja nije prošla bez negodovanja još od samog početka, a kada se tokom protekle godine pojavio prvi predlog pripajanja manjih škola većim, oglasili su se prosvetni sindikati apelom da se ne radi ništa bez njihovog učešća. Ipak, odbornici lokalne skupštine izglasali su novu listu škola prema kojoj se više seoskih škola pripajaju novim, matičnim školama.
 
Prema novoskrojenoj listi, matične škole su škola "Đura Jakšić" iz Perleza sa odeljenjima u Knićaninu, škola "Sveti Sava" u Stajićevu za škole u Lukićevu i Belom Blatu, škola "Mladost" iz Tomaševca matična je za škole u Orlovatu i Botošu, škola "Branko Radičević" iz Čente je matična za školu u Farkaždinu, zrenjaninska škola "Đura Jakšić" ima izdvojeno odeljenje u Jankovom Mostu samo sa nižim razredima, kao i OŠ "Sonja Marinković" koja ima dva izdvojena odeljenja u Mihajlovu, sa osam razreda, i u Lukinom Selu, sa dva. OŠ "Svetozar Marković Toza" u Elemiru ima izdvojeno odeljenje u Tarašu. OŠ "Jovan Dučić" u Kleku ima izdvojena odeljenja u Lazarevu i Banatskom Despotovcu.
 
Specijalna škola "9. maj" ima odeljenja u Melencima i Stajićevu, a Muzička škola odeljenja u Kovačici, Aradcu i Melencima.
 
Kako objašnjavaju u ministarstvu prosvete, mreža škola u Srbiji biće "prekrojena" i prilagođena broju i potrebama đaka. Pojedine školske zgrade ili njihovi delovi biće prenamenjeni za vrtiće, učeničke domove ili više škole i fakultete. Neke škole koje su ostale bez učenika moraće da budu zatvorene ili spojene sa drugima.
  • sta

    06.04.2019 19:27
    dodjosi
    odose,ha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.