VOICE: Uprkos svedočenju da su kupovani glasovi za izbore u Vrbasu, istraga stoji

Iako postoji svedok koji je priznao da je učestvovao u kupovini glasova na lokalnim izborima u Vrbasu i krivična prijava je podneta još pre dve godine, nadležni organi još nisu doveli postupak do epiloga, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
VOICE: Uprkos svedočenju da su kupovani glasovi za izbore u Vrbasu, istraga stoji
Foto: 021.rs
U Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu je rečeno da je zahtevana dopuna podataka od policijskih službenika, ali da do danas nije utvrđeno da postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka, saopštilo je udruženje Lokalna alternativa iz Vrbasa.
 
U odgovoru novosadskog VJT navodi se da je Posebno odeljenje VJT Novi Sad u Vrbasu gotovo godinu dana od podnošenja krivične prijave "zbog neizvršenih provera do kraja", kao i policijskog izveštaja na osnovu kojeg nije moglo da se zaključi da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka, zahtevalo novi izveštaj, odnosno dopunu izveštaja.
 
VOICE je 2018, godinu dana otkako je podneta krivična prijava, razgovarao sa jednim od vođa sezonskih radnika koji je novinarki prepričao "metodologiju kupovine glasova", kako je to učinio i na razgovorima u policiji. On je tada ispričao da je u dogovoru sa poverenicima Srpske napredne stranke, radnike umesto na njivu razvozio na biračka mesta, te da su za glasanje za naprednjake dobili dnevnicu od 1.000 dinara.
 
Nakon izjave policiji, na razgovor u policijsku stanicu pozvano je i nekoliko desetina radnika koji su svoj glas prodali za "crvenu".
 
"Rekao sam kao što vama sada kažem: iz SNS su mi rekli da skupim radnike koji hoće dnevnicu bez rada. Nisu svi pristali, ali oni koji jesu - dobili su novac", rekao je grupovođa za VOICE i dodao da mu "nije jasno kako je to korupcija kad nije bilo nikakvog primoravanja".
 
On policiji tada nije rekao imena sa kojima je dogovorio plaćanje, ali je rekao i potvrdio za VOICE da je "dnevnice za glas" delio "Stefan iz Novog Sada".
 
Koordinator SNS za Bačku Srđan Kružević rekao je za VOICE da ne zna ništa o istrazi.
 
Za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora do tri godine, dok zastarelost vođenja krivičnog postupka nastupa za šest godina od kako je krivično delo izvršeno. S obzirom da je od lokalnih izbora u Vrbasu prošlo dve godine, ostale su još četiri godine da ovaj slučaj dobije epilog.
  • nedodirljiva vlast

    26.04.2019 12:35
    Na ranijim izborima glasove u NS, je kupovao opskurnoi Tomislav Bokan , DDD, njegov pajtaš PRIZNAO kupovinu glasova,krenuo postupak jer Vučević ga prvo optužio a onda primio u koaliciju i dao mu mu da birektoruje i uništi Urbis .... i .... ništa , policija, tužilaštvo i sudovi rade za svaku vlast.
  • Odgovor Boki

    23.04.2019 20:01
    Prvo, Opštinski sudovi više ne postoje, već su sada Osnovni sudovi.
    Kao drugo, Sud postupa tek kada Tužilaštvo podnese Optužni predlog, a do tada Tužilaštvo u saradnju sa policijom vodi istražni postupak.
    Poenta je da sudovi više ne odugovlače, sada to radi tužilaštvo, odnosno policija.
  • NSrdjan

    23.04.2019 18:43
    Vladajucima pravda ne treba jer su navikli da silom brzo sve rese... ostalima, pak, pravda nije dostupna jer su, prosto, na pogresnoj strani ulice. U prevodu, pravda u Srbiji je neko mitsko stvorenje, za koje su svi culi ali niko nije video, ne zna gde zivi, niti kako deluje u stvarnom zivotu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".