Kikinda: Predlažu formiranje agencije za čuvanje dece roditelja koji rade po smenama

Savez samostalnih sindikata u Kikindi predložiće Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se u tom gradu formira agencija za čuvanje mališana roditeljima koji rade po smenama.
Kikinda: Predlažu formiranje agencije za čuvanje dece roditelja koji rade po smenama
Foto: Pixabay
U sindikatu smatraju da u gradu ima nekoliko stotina roditelja kojima nema ko da čuva decu dok oni rade u drugoj i trećoj smeni, kao i da na evidenciji nezaposlenih ima dovoljno vaspitača, koji bi prihvatili taj posao i stručno ga radili. Plate za njih trebalo bi da obezbedi država, smatraju u sindikatu.
 
"Inicijativa je nastala u okviru projekta 'Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde'. Smatramo da je to vrlo značajno pitanje, jer mnogim roditeljima koji rade i vikendom i praznikom, nema ko da čuva decu po podne i uveče. U agenciji bi sa decom radili školovani vaspitači, dakle oni koji su stručni, a roditelji bi bili opušteni dok su na poslu, jer bi bili sigurni da su im deca zbrinuta. Predložićemo ministarstvu da u Kikindi započne pilot-projekat, da lokalna samouprava bude medijator, a da sve troškove rada agencije snosi država", obrazlaže za Novosti Ilija Drljić, predsednik Veća samostalnog sindikata Kikinde.
 
Mlade majke podržavaju predlog, jer deca u zabavištima mogu da budu samo do podne.
 
"Kao samohranoj majci dvoje male dece, ideja mi se veoma dopada, jer neće imati ko da ih pričuva kada počnem da radim. Agencija bi bila dvostruko korisna, jer bi pomogla nama roditeljima, ali i vaspitačima, koji, nažalost, čekaju posao", smatra Maja Radaković.
 
I Marijani Divljak koja ima tromesečnu bebu, dopada se inicijativa jer bake i deke koji su zaposleni ne mogu uvek da priteknu u pomoć.
 
"Rok za penzionisanje je produžen, pa bake i deke rade sve duže i mnogi mladi parovi ne mogu da računaju na njihovu pomoć", ističe Marijana.
 
Sociolog Milica Savić i psiholog Vanja Laković, koje su uključene u projekat sindikata, smatraju da bi na ovakav način deca kvalitetno provodila vreme dok su roditelji radno angažovani.
 
"Poslodavci retko kada daju mogućnost da se usklade porodične i obaveze na poslu, pa bi ovo bilo dobro rešenje. Kada su roditelji sigurni da su im deca dobro čuvana, radiće sa manje briga, a time bi i produktivnost bila veća", smatraju one.
 
Prema zakonskim propisima predškolske uprave mogu da rade maksimalno 11 sati, a to znači da vaspitno-obrazovni rad u vrtićima ne može da se odvija noću. Čak se i jaslice u pedagogiji smatraju za "nužno zlo". Za decu od tri do sedam godina idealan je poludnevni boravak od četiri sata.
  • Pićuka

    16.05.2019 17:41
    Ovo nije posao sindikata.
  • 0230

    16.05.2019 17:13
    Agencija?
    Direktor,zamenik,sekretar,pravnik,ekonomista...itd.
    Rentabilnost bi bila teski minus!!!
    Pilot program za pajanje drzavnog novca!
  • Nemanja

    16.05.2019 12:33
    Radno vreme
    Bez obzira na konotaciju ove vesti, vrtici su odavno zreli za uvodjenje druge smene.
    Kada se setim koliko vremena nisam vidjao svoje dete dok sam radio po smenama...:(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina