Novi Bečej: Sva poreska rešenja biće poništena zbog administrativne greške

Građanima opštine Novi Bečej nedavno su na kućne adrese stigla poreska rešenja sa uvećanim porezom na imovinu, a u nekim slučajevima to uvećanje je iznosilo čak 300 odsto u odnosu na prošlogodišnja rešenja.
Na žalbu i nezadovoljstvo građana reagovao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović, odlučivši da prekontroliše lokalnu poresku administraciju i da stornira sva dosadašnja rešanja o porezu na imovinu.
 
Ovim povodom oglasio se i Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Bačeju, koji je, zajedno sa građanima ukazivao na ovaj problem.
 
"Sve je počelo tako što su stanovnicima opštine Novi Bečej stigle poreske prijave na imovinu uvećane za 50, 100, a neke i za 300 odsto. Radnici opštinske uprave opravdavali su ova neverovatna poskupljenja uvođenjem novog kompjuterskog softvera nametnutog od strane države. Odbornici LSV uporedili su podatke stopa poreza za kuće u najudaljenijim zonama u Novom Bečeju, Bečeju i Zrenjaninu. Opština je cenu kvadratnog metra kuće u najlošijoj četvrtoj zoni podigla sa 9.750 dinara na 21.393 dinara, a pri tome ona u Bečeju iznosi 9.660 dinara, a u Zrenjaninu 11.096 dinara", navodi se u saopštenju LSV.
 
Tako su stanovnici kuća na periferiji Novog Bečeja, gde uglavnom žive meštani slabijeg imovinskog stanja, doživeli da im se porez dvostruko poveća, dok je poslovnim prostorima u centru grada, koje zakupljuju velike banke ili korporacije, porez smanjen dva puta.
 
"Lokalna poreska administracija je izvela dobru matematiku, ali je sama metodologija obračuna bila pogrešna. Utvrđeno je da je došlo do greške u radu opštinskih službi, te će sva rešenja biti poništena, a zatim i izdata nova. Svim građanima koji su do sada platili imovinu, sredstva će biti preneta u sledeću poresku godinu ili će im, po njihovom zahtevu, novac biti vraćen", objašnjava Maksimović.
 
On se zahvaljuje građanima što su ukazali na greške poreske administracije, uz poruku da će odgovorna lica biti kažnjena otkazom, ukoliko se ispostavi da je u pitanju politički instruisana ili namerna greška.
 
"U ovom trenutku vodimo interni postupak. Ako se ustanovi da je u pitanju nenamerna greška, odgovorni će biti kažnjeni umanjenjem plate u maksimalnom zakonskom iznosu", naglašava Maksimović. On izražava očekivanje da će ubuduće poreska administracija više voditi računa o svom radu i da neće praviti ovakve greške.
  • DEDEMOGA

    01.06.2019 14:07
    PA UKINITE POREZ
    Manje če te se brukati,lažima!
  • Podbarac

    31.05.2019 22:44
    Sedi disi ni za nigde nisi
    Becejci se izborili a nama u NS SU DIGLI PRE6GOD 5 PUTA ZA15 MES . E moj narode ides da budes sluga a neces u svojoj kuci da pravis red.SRAM VAS BILO NEKA DIGNU KOLIKO I'M ZATREBA.
  • PLJAČKAŠ

    31.05.2019 17:34
    NAPIŠI AKO ZNAŠ
    Ajde, leba ti, ako znaš jer ja ne znam. Koji državni organ vodi evidenciju imovine građana kad imovina građana nije isto što i pravo svojine na nepokretnosti? Napiši odgovor ako znaš, leba ti. Prihvatiću i odgovor il prezitenta iz Bečeja, ako zna. A to milosrđe mačku o rep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".