Pančevo: Predloženo uvođenje gradske slave

Prvi put u svojoj istoriji dužoj od osam i po vekova Pančevo će, ako se s tim složi saziv gradskog parlamenta i Pokrajina, 28. avgusta prema Gregorijanskom kalendaru obeležiti Veliku Gospojinu kao slavu grada.
Predlog je već upućen na razmatranje i usvajanje, a ideja obelodanjena na poslednjem okupljanju gradskih većnika.
 
"Obavili smo razgovor sa predstavnicima sveštenstva i došli na ideju da to bude Velika Gospojina, kada će gradonačelnik prisustvovati liturgiji i nakon toga sa sveštenicima doći u Gradsku kuću, u kojoj će se seći kolač i obaviti slavski ritual koji je svima poznat, jer mnogi od nas, a i preduzeća i javne ustanove u gradu, imaju svoju slavu", rekao je Nemanja Rotar, većik zadužen za kulturu i omladinu.
 
On objašnjava i kako su se većnici odlučili za Veliku Gospojinu, navodeći da Pančevo ima Hram Uspenja Presvete Bogorodice.
 
"Kada je hram podignut, simbolizovao je sjedinjenje dva naroda, jer je deo srpskog naroda živeo ovde, ali to tada nije bila Srbija i postojala je težnja da se dva naroda ujedine. Taj nacionalni momenat je vrlo važan i u duhu negovanja sećanja na te trenutke, treba večno da ih pamtimo, posebno generacije koje dolaze", zaključio je Rotar.
  • Pokojni Čika Franja

    12.06.2019 14:11
    čežnja zA srednjiM vekom
    Stavite predlog na javnu raspravu (ograničiti istu samo na grad Pančevo), pa kad vidite ko je "za", a ko je "protiv", onda donosite odluke... Svako ima pravo da, naravno dok ne ugrožava druge, izražava svoja verska ubeđenja, no lično smatram da je ovaj potez davno prevaziđen. U principu, kome je do svetaca, nek ide u crkvu - pa zar nismo sekularna država!?! Ali ne - samo nek je povoda za okupljanje trbonja i jagnjećih brigada, a ti narode - plaćaj... Bez uvrede, ali muka mi je više od ovog našeg pravoslavnog šerijata...
  • Vule

    12.06.2019 13:17
    Razumite ih...
    Državni službenici! Dugo im je vreme (ne)rada od uskršnjih i prvomajskih praznika. Treba se odmoriti i proslaviti na teret opštine po povratku sa godišnjeg odmora
  • mile

    12.06.2019 12:29
    Srbija sve manje lici na sekularnu drzavu.To da javna preduzeca i gradovi uzimaju svece SPC za svojiu slavu protivno je svakom normalno uredjenom drustvu.Crkva treba da je potpuno odvojena od drzave a pravo je svakog pojedinca dali ce biti vernik i ici u crkvu ili ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".