Počinje Palićki festival, na programu više od 130 filmova

Festival evropskog filma Palić, 26. po redu, počinje danas, 20. jula, a ove godine ima više od 130 filmova i dve nove selekcije.
Od novih filmova Pedra Almodovara, Kena Louča i braće Darden, koji su već ušli u istoriju filma, do debitanata koji pretenduju da se nađu tamo, od ostvarenja nagrađenih na velikim festivalima do dokumentaraca koji se bave gorućim problemima današnjeg društva, različita su ostvarenja na programu festivala.
 
"Svaki festival želi da na svom programu, u sedam dana, ima Almodovara, Kena Louča i braću Darden. S druge strane, to je dobra mogućnost svima nama da vidimo nove autore, a njima opet da vide gde su u odnosu na velikane. Nažalost, najčešće kada odaberemo filmove na Kanskom filmskom festivalu u maju, nemamo vremena da kontaktiramo agente autora i dovedemo ih na Palić, ali iskustvo nam govori da su mnogi mladi autori, koji su na festival došli pre desetak godina, sada ono što čini esenciju evropskog filma", kaže direktor festivala Radoslav Zelenović.
 
Skreće pažnju na mogućnost da publika, ali i svi koji se bave filmom, vide gde se mladi autori kreću danas, koja su njihova interesovanja, sa kojim problemima se suočavaju na svom početku.
 
"Ovogodišnji festival vidim kao dobro mesto gde ćemo se ponovo susresti sa evropskim filmovima koji otvoreno, kritički govore o vremenu u kome živimo, a problema kao što znamo, ima mnogo", istakao je Zelenović.
 
Teme koje preokupiraju evropske autore, primećuje, su sve ono što muči i Evropu i evropsku zajednicu i nas koji nismo deo te zajednice - od migranata do ličnih, intimnih problema i načina života, snalaženja u onome što se dešava u Evropi i izvan nje.
 
"Godinama dobijamo primedbu da su filmovi na Paliću dosta teški, da ljudi izlaze izmučeni onim što gledaju, ali vremena su takva. Film je odraz i ogledalo vremena u kome živimo, a s druge strane svedoci smo da Letnja pozornica i svi ostali prostori budu puni i da za svaki film, bilo da dolazi iz Letonije, Rumunije, Španije, Makedonije, Slovenije ili Srbije, uvek ima zainteresovanih", rekao je Zelenović.
 
Festival se otvara večeras, 20. juna, u 21 sat, na Letnjoj pozornici, svečanom ceremonijom i dodelom nagrada "Aleksandar Lifka" scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću. Nakon toga, od 21:30h, premijerno u Srbiji biće prikazan najnoviji film Pedra Almodovara "Bol i slava" sa Antoniom Banderasom u glavnoj ulozi.
  • Milo

    20.07.2019 12:04
    Da
    Jos jedna manifestacija bez ikakvog znacaja koju sirotinja placa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina