Savez sa Srbiju prikuplja potpise protiv navodnog gašenja škola u Vojvodini

Savez za Srbiju Vojvodine prikuplja potpise protiv navodnog gašenja seoskih škola u Vojvodini.
Oni tvrde da se u više vojvođanskih opština primenom nove mreže škola gase seoske škole koje prestaju da budu samostalna pravna lica i spajaju se sa školama u većim selima i gradovima postajući njihova isturena odeljenja. 
 
Iz SZS saopštavaju da, pošto se Vlada Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje "nisu oglasili povodom tvrdnji SZS", oni, zajedno sa žiteljima sela kojima preti gašenje škola, organizovali su i počeli sa prikupljanjem peticije. Naglašavaju da se ni ministar Mladen Šarčević nije oglasio i da je time "ostavio na cedilu na desetine seoksih škola".
 
Navode da će direktori snositi krivičnu odgovornost ako predaju školsku dokumentaciju Privrednom sudu radi gašenja škole, jer "oni nemaju ovlašćenja za to". 
 
"Takođe, po kolektivnom ugovoru, prošao je rok za proglašenje tehnoloških viškova, koji bi nastali nakon gašenja škole, tako da bi se i tu prekršio zakon", napominju i dodaju da će Savez za Srbiju Vojvodine, pojačati svoje aktivnosti na terenu i pružiti punu podršku i pomoć pri prikupljanju peticije u svim selima u Vojvodini gde preti gašenje škole.
 
Inače, početkom meseca na ove tvrdnje reagovala je Vlada Vojvodine negirajući navode. 
 
"U ovom mandatu Pokrajinske vlade veoma restriktivno smo prilazili proceduri spajanja škola bez gašenja i gotovo udvostručili novaz za prevoz učenika od sela do opština i gradova. Istovremeno, u toku je rekonstrukcija više desetina škola, posebno u seoskim sredinama", pisalo je u saopštenju Vlade Vojvodine.
  • Bogi

    24.08.2019 12:20
    Nije isto "gašenje škole" u smislu zatvaranja ustanove i "prelazak u pravni status: izdvojeno odeljenje" u smislu da ustanova nastavlja da radi na isti način samo mu je direktor u gradu... Znači ovde je reč samo o gašenju direktorskih funkcija i borba tih direktora za fotelju... deca i nastavnici i dalje će pohađati nastavu u istim zgradama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.