Zrenjanin: Od 2. septembra iz postrojenja za preradu vode teče ispravna voda

Predstavnici firme „Synertech“ saopštili su danas da od 2. septembra isporučuju Zrenjanincima zdravu vodu iz postrojenja za prečišćavanje vode.
Zrenjanin: Od 2. septembra iz postrojenja za preradu vode teče ispravna voda
Foto: Pixabay

"Imamo dobre vesti, od 2. septembra preuzeli smo kompletno snabdevanje grada Zrenjanina prečišćenom vodom i od prvog dana su rezultati bili odlični, u okviru svih pravilnika o higijenskoj ispravnosti. Analize rade na dnevnom nivou i JKP „Vodovod i kanalizacija“, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i mi", rekao je Nenad Obradović, direktor i vlasnik firme "Synertech" podsećajući da je u sistem ugrađena, inače, kompletno nova oprema.

"Sada isporučujemo vodu iz koje je odstranjen arsen i sve nečistoće. Podmirujemo kompletne kapacitete grada, i količine od 300 litara u sekundi. U septembru je inače najveća potrošnja. Ono što je karakteristično za Zrenjanin je i, nažalost, visoka noćna potrošnja, što govori o velikom gubitku u mreži. Ono što je bitno, na izlazu iz fabrike nama je i kvalitet i kvantitet u skladu sa propisima", dodaje Obradović, a prenosi zrenjaninski.com.

Advokat Oliver Zeveđi, pravni zastupnik "Gruppo Zillio", firme koja je investirala sredstva u izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, osvrnuo se na nedavno obelodanjenu krivičnu prijavu. Ona je podneta od strane jednog udruženja građana, protiv Nenada Obradovića i nekoliko gradskih funkcionera, zbog navodno počinjenog niza krivičnih dela u vezi sa vodosnabdevanjem grada.

"Iz medija smo saznali za krivičnu prijavu i molimo nadležne organe da je što pre uzmu u razmatranje, da se to raščisti. Nije nam prijatno ni kao kompaniji ni kao ljudima, a da ne govorimo o tome da smo u osetljivoj fazi pregovora sa stranim investitorom, koji treba da dokapitalizuje preduzeće. Ovo je krivična prijava koja je prvo stigla u medije a tek onda u tužilaštvo. Ona je bez ikakvog osnova i zato tražimo hitno postupanje po njoj, jer nam nikako ne odgovara da ovo pitanje stoji otvoreno", poručio je Zeveđi. On se osvrnuo i na činjenicu da je u proteklom periodu kompanija isporučivala vodu u gradsku mrežu u vrednosti od 700.000 evra, bez naplaćivanja, što su proknjižili kao gubitak.

"Finansirali smo sami preradu i isporuku prečišćene vode dok je njeno korišćenje i dalje bilo pod zabranom, počeli su i anuiteti za dug banci a na sve to nam je sada stigla i krivična prijava od nekog udruženja", zaključio je Zeveđi.

Na kraju obraćanja novinarima Obradović je precizirao da će u roku od desetak dana, ako sve analize vode bude u skladu sa propisima, "Synertech" početi da naplaćuje prečićšćenu vodu po ceni od 28 evro centi za kubik, kako je ugovorom i predviđeno.

  • Uhan Uros

    17.09.2019 06:57
    Celovska cesta 123 Maribor
    Bili smo sa Slovenskom firmom davne 2005 godine i reklis u nam doslovce: 10% stranci ili necete dobiti posao. Analizu smo vode napravili u Slovenskom drzavnom laboratoriju koji je dokazao da je Arsen 2005 godine u Junu mesecu bio 50%vise od minimalne dozvoljene granice. Naravno u Izvrsnom vecu nam nisu dozvolili da to objavimo. Trovanje naroda za koje su svi znali. Onda su hteli grejs period od 5 godina za placanje kredita kojeg bi mi sredili u Gorenjskoj banci pa im je moj sef reko: ma da i ja cu zaradu da dobijem nakon 5 godina. Ma super ovo neka Srpska posla ili sta? Druga stvar je da su cevi decenijama natalozile toliko da je nemoguce isporucivati dobru vodu. Arsen se topi u njima i sve ostale supstance koje su napravile talog. Zamena glavnih vodova po gradu bi kostala 300 miliona eura.
  • bora

    15.09.2019 17:18
    nadleznost
    Da sacekamo.Investitor daje izjave o ispravnosti vode????Za to postoje
    ovlascene institucije.Njihovo misljenje nije uopste bitno.po njima je voda
    i do sada bila ispravna.
  • Arađanka

    13.09.2019 18:45
    Ko ce sada da je pije/proba umesto mleka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".