Šta donosi rebalans budžeta Vojvodine?

Pred poslanicima Skupštine Vojvodine uskoro će se naći rebalans budžeta Pokrajine, prvi ove godine i koji bi, prema najavama Pokrajinske vlade, trebalo da obezbedi više novca za kreiranje javnih politika.
Šta donosi rebalans budžeta Vojvodine?
Foto: 021.rs
Novi budžet iznosiće 74,9 milijardi dinara, što je za blizu 468 miliona dinara veća suma, u odnosu na budžet prvobitno usvojen u Skupštini Vojvodine. Ukupni fiskalni deficit projektuje se na iznos od pet milijardi dinara, umesto 4,4 milijardi dinara.
 
Rebalansom se planira izdvajanje više novca za pojedine programe i projekte, a manje novca za otplatu javnog duga i zaduživanje za finansiranje kapitalnih investicija, u manjoj sumi. Kad je reč o ulaganjima, gotovo se duplira iznos namenjen rekonstrukciji osnovnih škola, a raste i iznos namenjen radovima u srednjim školama, za podršku projektima EPK 2021 takođe je značajno veća suma (135 miliona dinara umesto 75 miliona dinara), kao i za OPENS 2019 tj. projekte Omladinske prestonice Evrope (25 miliona dinara, u okviru projekta podrške omladinskoj politici).
 
Za nedavno formirani budžetski fond za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca planira se ukupno 4,3 milijardi dinara, više novca izdvojiće se i za podršku Crvenom krstu, kao i programima za pomoć izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Rebalansom se, doduše, smanjuju sredstva namenjena budžetskom fondu za pronatalitetnu populacionu politiku (sa 655 miliona dinara na 499 miliona dinara).
 
Više novca izdvaја se za rad Razvojne agencije Vojvodine, za dotacije nevladinim organizacijama u oblasti nauke, malo više novca biće i za saobraćajne projekte (na primer, za izradu projektno-tehničke dokumentacije), a i u razvoju turističkog potencijala biće manjih promena i povećanja (veće dotacije, usluge po ugovoru, pomoć Turističkoj organizaciji Vojvodine...).
 
Smanjuju se sredstva za podršku pojedinim projektima Uprave za kapitalna ulaganja - u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine, zdravstva i socijalne zaštite, saobraćajne infrastrukture, a smanjuju se i sredstva namenjena za nastavak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Rebalansom se izbacuje potreba finansiranja saobraćanog projekta "Vojvođansko P", o čemu je 021 pisao OVDE.
 
Neraspoređeni iznos tekuće budžetske rezerve koji će se utvrditi ovim rebalansom iznosi 265 miliona dinara, a stalna budžetska rezerva i dalje iznosi 30 miliona dinara. Inače, iz tekuće budžetske rezerve se do 31. jula ove godine iskoristilo 951 milion dinara, između ostalog zahvaljujući i prenosom neiskorišćenih sredstava u rezervu. 
 
Tekuća budžetska rezerva se, između ostalog, koristila za finansiranje Dana obeležavanja Majske skupštine, dodele pokrajinskih priznanja, za troškove nekoliko upravnih sporova, za radove na sanaciji u školama, za naknade članovima radnih grupa, kao i za pomoć opštinama, crkvama, muzejima, kulturnim centrima, zdravstvenim ustanovama (za radove i nabavku opreme, za izradu projekta za Kamenicu 3, za rekonstrukciju Betanije), za nabavku opreme za Gerontološki centar, sanaciju Doma u Veterniku, a finansijska sredstva iz budžetske rezerve je dobio i RTV za tematske emisije o sportistima.
 
Kako je budžet AP Vojvodine prvobitno planiran, a potom i usvojen čitajte OVDE.
 
Sednica Skupštine APV održaće se u sredu, 18. septembra u velikoj sali Master centra u 10 časova. 
  • Lazoviqj

    16.09.2019 20:40
    Nove gume i novi afto.....a tatica koji milioncic u dzepitje...
  • Novosadjanin

    16.09.2019 18:18
    Donosi vise para u njihovim dzepovima! Tuga i jad u KCV. Stoje misolovke po sobama. Prozori podboceni flasama. Zelene roletne iscepane. Klima uredjaji od pre 30 godina. U wc da ne udjete. Slika vlasti unazad 30 godina.
  • V

    16.09.2019 18:13
    Vojvodina ima budžet?!
    Vojvodina ima budžet?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".