Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka očajni jer ministar ne reaguje

Pokrajinska prosvetna inspekcija preporučila je smenu direktora Osnovne škole "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku Gorana Žugića zbog više utvrđenih nezakonitosti u radu proteklih meseci, saznaje 021.
Pokrajina traži smenu direktora škole u Vrdniku, roditelji đaka očajni jer ministar ne reaguje
Foto: Screenshot
Iako je pokrajinska inspekcija uradila svoj posao i Ministarstvu prosvete poslala dokaze koje je pronašla u školi, ministar Mladen Šarčević do danas nije reagovao, kažu za 021 pojedini roditelji đaka koji pohađaju ovu školu.
 
Između ostalog, inspekcija je ustanovila da se u školi uopšte ne realizuje jedan od predmeta, što nije sprečilo ministarstvo da ove godine "Milicu Stojadinović Srpkinju" uključi u projekat obogaćene jednosmenske nastave. Grupa građana Vrdnika kaže za 021 da je situacija u školi, u kojoj je direktor na čelu već treći mandat, teška. 
 
"Postaje nepodnošljivo u kakvim situacijama se nalaze najpre deca, a zatim i roditelji. O zaposlenima da i ne govorimo. Na ono malo čestitih baca se drvlje i kamenje. U pretprošloj školskoj godini nije realizovan predmet Slobodne nastavne aktivnosti, tako da su deca završila 5. razred sa predmetom manje, jer direktor nije pratio propise. Školska 2018/19 obeležena je mnogobrojnim posetama inspekcija, prilikom kojih je utvrđen veliki broj nepravilnosti. Rukovođenje direktora je ocenjeno kao neostvareno, a ne treba zaboraviti ni eksterno vrednovanje iz 2014. prilikom koga je škola jedva dobila prelaznu ocenu", poručuje grupa roditelja za 021.
 
U školi jednospratnici, kažu roditelji, deca ne znaju u kojim učionicama imaju časove jer ne postoji elementarna organizacija. 
 
"Razlog tome je što su pojedini nastavnici, koji neće da ćute na ovaj javašluk pa su reagovali i prijavljivali ovu situaciju više puta ministarstvu, pali u nemilost direktora koji im iz osvete uskraćuje uslove za rad, a na kraju sve izlazi na štetu naše dece. Škola je ušla u projekat Obogaćeni jednosmenski rad, gde su deci ponuđene različite aktivnosti, kao i ručak, ali od ručka i prevoza dece iz susednog sela, nema ništa. Od sredine septembra deca su uredno krenula na aktivnosti za koje su se odlučili, naravno, bez ručka i prevoza. Tog dana niko nije mogao da pronađe direktora u školi - opet nije uradio svoj posao, nije na vreme prijavio lokalnoj samoupravi potrebu za finansiranjem obroka za učenike", navodi se u pismu koje je dostavljeno 021.
 
Da je inspekcija u školi zaista imala pune ruke posla potvrđuju za naš portal i u Sekretarijatu za obrazovanje. U dopisu resornog sekretara Mihalja Njilaša navodi se da je prosvetna inspekcija po dobijenim predstavkama obavila vanredne inspekcijske nadzore u OŠ "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku u protekle dve godine.
 
"Na osnovu njih sačinila je zapisnike o inspekcijskom nadzoru i obavestila ministra Mladena Šarčevića da su se stekli uslovi za prestanak dužnosti direktora. Ustanovljeno je da ustanova nije blagovremeno donela program obrazovanja i vaspitanja, odnosno ne ostvaruje program obrazovanja i vaspitanja ili ne preduzima mere za ostvarivanje principa, ciljeva i standarda postignuća; u ustanovi se vodi evidencija i izdaju javne isprave suprotno zakonu; ne postupa se po preporuci, nalogu, odnosno meri nadležnog organa za otklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti; ometa se rad organa upravljanja i zaposlenih, nepotpunim, neblagovremenim i netačnim obaveštavanjem, odnosno preduzimanjem drugih aktivnosti kojim se utiče na zakonito postupanje organa upravljanja i zaposlenih", navodi Njilaš.
 
U Ministarstvu prosvete nisu za 021 odgovorili da li je i koju odluku ministar eventualno doneo u vezi sa dokazima koji su mu predočeni. Odgovori nisu stigli ni iz Osnovne škole "Milica Stojadinović Srpkinja".
  • Славица Тодорић

    21.12.2019 04:00
    Треба чути и другу странуприче
    Треба чути и другу страну приче!
    Не познајем тог директора а ми колектив школе, али сматрам да увек треба чути и другу страну приче!
  • Apsurdistan

    02.11.2019 19:25
    Vrdnička dešavanja
    Škola u kojoj se predmet ne drži već treću godinu... Auu, Žuga, kako ti neradnici kolo vode i za nos te vuku... A šta je sa restauracijom ,,prekrečene" slike, nešto utihnula onolika buka i pompezna najava... ccc!
  • Rajka

    28.10.2019 17:01
    Istina
    Katastrofa od čoveka! Treba ga smeniti pothitno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina