FOTO: Sateliti NASA zabeležili hiljade požara u Vojvodini

Vojvodina je u proteklih nedelju dana bilo područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA-e.
FOTO: Sateliti NASA zabeležili hiljade požara u Vojvodini
Foto: 021.rs

Na mapi koja se ažurira na svaka tri sata i pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare. Posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

U galeriji su prikazani požari na planeti u poslednjih nedelju dana

Kako se može videti na mapi, stotine požara je identifikovano i to najviše u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema. Kada se pogledaju i podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike gde već mesecima bukte požari, zbog čega su u svetu pokrenute i akcije da se spreči uništavanje šuma.

U galeriji su prikazani požari u Srbiji i Vojvodini u zadnjih sedam dana

Takođe, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Ono što je posebno interesantno je da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu. Na osnovu toga se može naslutiti samo to da su vlasti ovih zemalja uspele da suzbiju ovu pojavu, jer je sasvim izvesno da poljoprivrednici kojima je spaljivanje najjeftiniji način čišćenja njiva, nisu sami odlučili da više ne rade.

U galeriji su prikazani požari u Srbiji i Vojvodini u proteklih 24 sata

Podsetimo da se poslednjih dana i vozači žale da je nemoguće voziti po putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja njiva. Takođe, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da se testira sistem da se preko satelita mogu pronaći oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima. On je za RTS rekao i da su sadašnji podaci poražavajući, jer govore o hiljadama spaljenih njiva. Za sada od državnih organa nije dobijen ni jedan podatak da je iko kažnjen zbog paljenja njiva. 

Podatke o požarima sa satelita NASA-e možete pratiti OVDE.

  • Realista

    31.10.2019 10:49
    Realnost
    Grofnula

    Hvala na informaciji o pokrivnim usevima. Ona je u svemu tačna, ali ne spominje eolsku eroziju već se najverovatnije misli na eroziju koja nastaje spiranjem zemljišta od strane vode na kosim terenima. To je nesporno i na takvim terenima većina poljoprivrednika zaorava strnjiku jer se mešavina zemlje i strnjike mnogo teže ispira. Što se tiče obogaćivanja zemlje, najbrži i najjeftiniji načina je spaljivanje strnjike, ali je najkvalitetniji način stajsko djubrivo ili zasadjivanje određenih kultura, naprimer deteline koja povećava sadržaj azota u zemljištu. To se nekada učilo u osnovnim školama. Takodje se zaoravaju određene kulture da bi sledeća ili čak druga u godini žetva bila bogatija. To naši poljoprivrednici dobro znaju.
    Moj tekst je bio jer želim da podržim poljoprivrednike u sledećem:
    - dobijanju raznih subvencija i povećavanju postojećih
    - čuvanju kvaliteta naših zemljišta
    - dobijanju određenih povlastica za dizel gorivo koje se koristi u poljoprivredi, industriji, grejanju (ukidanje akciza i taksi na puteve), jer se to gorivo ne koristi u automobilima i kamionima koji koriste puteve već u traktorima koji najmanje 80% rada provedu u njivi, kao i u kotlovima koji nemaju točkove i ne koriste puteve.
    I normalno jer sa želeo da skrenem pažnju da je povećani efekat staklene bašte posledica najviše zagađenja voda tj. mora ili uništavanjem biljnog i životinjskog sveta u morima, kao i uništavanjem šuma. Treba sprečiti uzrok, a ne posledicu.
  • grofnula

    31.10.2019 09:18
    @Realista
    Sve se menja pa i poljoprivreda.

    https://www.agroklub.rs/ratarstvo/pokrovni-usevi-bogatija-zemlja-za-glavni-rod/32075/
  • EU

    30.10.2019 14:28
    @Mad Hatter

    Hvala na odlicnim komentarima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina