Tužili opštinu zbog neispravne vode, "popili" sudske troškove

Dok žitelji Ravnog Sela najavljuju tužbu ako JKP "Komunalac" u Vrbasu do 3. decembra ne potvrdi da može da isporučuje vodu za piće, u Savinom Selu, u istoj opštini, već su ranije tužili JKP i Opštinu (kao osnivača) zbog neispravne vode iz vodovoda, ali nisu dobili spor i moraju da plate sudske troškove.
Tužili opštinu zbog neispravne vode, "popili" sudske troškove
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ravnoselci su zapretili tužbom ohrabreni odlukama Osnovnog suda u Vrbasu i Višeg suda u Somboru, kojima je meštanin tog sela Božidar Caričić oslobođen plaćanja duga za vodu, jer je priložio dokaze da ona nije za piće.
 
Kako podsećaju Novosti, voda iz vodovoda je, rešenjima Pokrajinske sanitarne inspekcije, zabranjena za piće zbog prekomernog sadržaja arsena i u ostala četiri sela u opštini - Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju, Kucuri i Savinom Selu. Zabrana, uvedena 2006. godine, ostala je na snazi do danas, a meštanima je ponuđeno alternativno snabdevanje sa eko-česmi.
 
"Pojedinačno dobijanje sporova ne znači ništa, jer neće doneti zdravu vodu, niti obeštećenje za isporuku i naplatu neispravne. U Savinom Selu je deset domaćinstava oborilo tužbe JKP za neplaćanje računa, pa to nije uklonilo otrove iz kućnih slavina", napominje Žarko Gavrilov, predsednik UG "Nada za Savino Selo".
 
Udruženje građana "Nada za Savino Selo" (sa oko 200 članova) i 303 domaćinstva u ovom naselju su protiv JKP i Opštine podneli tužbu 2015. godine zbog lošeg kvaliteta vode i neispravnih vodomera. Prethodno su sami platili mikrobiološku analizu vode iz seoskog vodovoda u Zavodu za javno zdravlje u Somboru i dobili izveštaj da sadrži fekalne bakterije i nedozvoljene količine arsena, nitrita i gvožđa. Neispravnost vodomera dokazali su kontrolom u Direkciji za mere i dragocene metale. Tužbom su zatražili obeštećenje od pet miliona dinara.
 
"U toku suđenja poskupela je voda iz vodovoda, ali samo u Vrbasu. U selima je ostala dotadašnja cena, sa obrazloženjem da je njen kvalitet na nivou tehničke. Uprkos tome, Viši sud u Somboru je posle šest ročišta odlučio da okonča postupak tako što se proglasio nenadležnim", navodi Gavrilov za "Novosti".
 
Svaki od podnosilaca tužbe morao je da plati 6.000 dinara na ime sudskih troškova po zahtevu opštinskog javnog pravobranioca. Prošli su "dobro", jer se drugi tuženi (JKP) odrekao prava na tu nadoknadu. Gavrilov kaže da je posle svega razočaran, posebno zbog nedostatka solidarnosti žitelja ostalih sela u opštini, "koji se nisu pridružili tužbi, nego su čekali da vide šta će biti".
 
Savinoselci navode i da su, u međuvremenu, saznali da je njihovo selo jedno od dva (drugo je Kucura) do kojeg JKP "Komunalac", u saradnji s Nemačkom bankom za razvoj KfW, planira da dovede zdravu vodu sa izvorišta u Vrbasu.
 
Podsetimo, ekipa N1 jedina je ostala sprečena da prisustvuje javnoj sednici Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli i meštani Ravnog Sela kako bi se obratili odbornicima povodom situacije sa pijaćom vodom u svom selu. Više o tome OVDE.
  • bunardzija

    29.11.2019 09:49
    Mile
    jel su suvi sendvici pa treba vode?

    zar nemate 500 eur plate? da kupujete vodu?

    idite glasajte ponovo za ...

    cast izuzetcima
  • cccc

    28.11.2019 20:32
    truju nas i jos placamo za to
    Strasnoooo, tuzite ih u Strzburu, tuzite celu drzavu !!!!
    sud se proglasio ne nadlezinim ????? alo mafijo kraj vam se blizi,
    na svakom cosku afere, a evo napokon i narod sa svakog kraja srbije
    krece da se buni i protestuje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina