Protest NDNV i UNS zbog zabrane izveštavanja TV N1 iz skupštine Vrbasa

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je danas najoštrije osudilo ponašanje zaposlenih u Skupštini Opštine Vrbas jer samo novinarskoj ekipi televizije N1 nisu dozvolili da prisustvuje zasedanju i izvesti sa njega.
Protest NDNV i UNS zbog zabrane izveštavanja TV N1 iz skupštine Vrbasa
Foto: 021.rs (Ilustracija)
NDNV smatra da je to "otvoreno kršenje medijskih i zakona o lokalnoj samoupravi" iako su sednice javne.
 
Današnji slučaj u Vrbasu primer je kako poruke najviših državnih zvaničnika, a ne zakoni Srbije, "predstavljaju zakon za lokalne vlasti", upozorilo je NDNV. U saopštenju se navodi da su neki novinari pušteni u salu tek nakon duže rasprave, ali ne i TV N1.
 
Građanima, pojedinim novinarima i opozicionim odbornicima danas je bilo zabranjeno da uđu na sednicu Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli meštani Ravnog sela koji su hteli da odbornicima govore o neispravnoj vodi u svom selu, ali im to nije omogućeno.
 
"Ogoljena moć, sila, partijske direktive, nasilje prema neistomišljenicima, ponižavanje građana… odlike su aktuelnog sistema, koje svedoče ne samo o totalitarnosti režima kojem je sloboda govora i objektivno informisanje gradjana 'prirodan' neprijatelj, već i ogromnog civilizacijskog pada celog društva", ocenilo je NDNV.
 
Udruženje je još jednom upozorilo da napadi na novinare "nisu samo napadi na ovu profesiju, već na ključne postulate demokratskog društva, u kojem su mediji i novinari korektivi vlasti i čuvari interesa javnosti".
 
"Društvo koje dozvoljava da se u 21. veku odrekne slobodnih medija i profesionalnih novinara, odriče se i gradjanskih sloboda i vladavine prava. A takvo društvo nema budućnost", zaključilo je NDNV.
 
UNS: Vlast u Vrbasu da omogući izvestavanje svim medijima
 
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zato što je lokalna vlast u Vrbasu onemogućila televizijskoj ekipi N1 da izveštava sa današnje sednice Skupštine opštine Vrbas i traži da omogući da zasedanja prate svi zainteresovani mediji.
 
Televizija N1 objavila je da su sednici prisustvovali pojedini mediji, a da je novinarka VOICE koja je bila na sednici javila da je predsednica Skupštine opštine Vrbas Marjana Maraš rekla da televizija N1 nije akreditovana, a da ona ulazak nije zabranila. UNS ističe da je Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjena neposredna i posredna diskriminacija novinara po bilo kom osnovu i da su lokalne vlasti dužne da taj zakon poštuju.
 
Ekipa N1 jedina je ostala sprečena da prisustvuje javnoj sednici Skupštine opštine Vrbas, na koju su došli i meštani Ravnog Sela kako bi se obratili odbornicima povodom situacije sa pijaćom vodom u svom selu. Meštanima je takođe prvobitno zabranjeno da prisustvuju, ali su u salu pušteni posle rasprave sa portirom, koji je ekipi N1 rekao da su "mediji obezbeđeni", o čemu više u tekstu N1 OVDE.
  • Veljko

    29.11.2019 14:51
    @Nikola
    Neko iz Beograda i jeste reagovao pa je zato novinarima zabranjeno da izveštavaju šta radi vlast.
  • Branko

    28.11.2019 21:57
    Od NDVD-a bi bilo posteno i principielno kada bi isto tako protestovali i kada se zabranjuje ulazak u salu novinarima nekih drugih, njima ne tako priraslih srcu, redakcija, ili se ignorisu njihova pitanja ali oni ne postupaju tako.
  • Nikola

    28.11.2019 18:12
    Skandali ne prestaju da potresaju Vrbas!
    Vreme je da neko iz BG reaguje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.