Društvo za zaštitu ptica upozorava na moguće olovo u ribi i drugim životinjama

U Srbiji se godišnje u ribnjake, jezera i reke ispuca oko 5,5 tona olovne sačme, pokazalo je istraživanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Slatkovodna riba u Srbiji se uzgaja na površini od oko 13.000 hektara, od čega je većina ribnjaka u Vojvodini, posebno šaranskih. Kako navode u Društvu, na ovim ribnjacima, koji su izuzetno vredna staništa ptica močvarica, decenijama se love ptice poput liski, pataka i gusaka. Na njih se puca olovnom sačmom koja potom dospeva u vodu i okolno zemljište. Jednom kada se nađe u vodi, olovo lako ulazi u lanac ishrane i dospeva u riblja tkiva.
 
"Na ovaj način svake godine više od 20 miliona novih kuglica olova dospeva u životnu sredinu, čime se ugrožava javno zdravlje i bezbednost građana. Olovo je visokotoksičan metal koji izaziva tešku anemiju i utiče na nervni sistem, krvotok, jetru i bubrege. Trovanje olovom izaziva letargiju, slepilo, paralizu pluća i crevnog trakta, napad i smrt, kako kod životinja, tako i kod ljudi", navode u Društvu.
 
Kako dodaju u ovom Društvu, to što umesto biološki vredne i zdravstveno bezbedne hrane u tanjire građana iz ribnjaka može da stigne meso kontaminirano opasnim materijama, nije jedini problem.
 
"No, to nije kraj svim nevoljama. Ptice močvarice poput labudova, gusaka i pataka hrane se filtrirajući hranu sa dna i često pojedu olovnu sačmu koju zamene za kamenčiće koji su im potrebni za varenje hrane. Olovo ostaje u njihovim voljkama, ili se kroz svarenu hranu usvaja u organizmu, oštećuje im zdravlje i neretko se završava smrtnim ishodom", tvrdi izvršni direktor DZPPS Milan Ružić
 
Brojne naučne studije širom sveta ukazuju na štetnost olova u životnoj sredini, pa je ovaj problem dobro poznat stručnoj javnosti. Sa ciljem da se sačuva ljudsko zdravlje, kvalitet voda i životi miliona divljih ptica vlade država širom Afrike, Evrope, Bliskog Istoka, Srednje Azije i Grenlanda 1996. godine usvojile su međunarodni Sporazum o očuvanju afričko–evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa (AEWA) koji, pored ostalog, predviđa zabranu korišćenja olovne sačme na vodenih staništima. 
 
Društvo za zaštitu ptica ističe da je Srbija AEWA sporazum usvojila i uredila posebnim zakonom tek u oktobru 2018. godine, no nije poznato da li su od tada preduzete bilo kakve mere za smanjenje ili sprečavanje korišćenja olovne sačme na našim vodama.
 
"Pozivamo građane na oprez, a proizvođače ribe na zabranu korišćenja olovne sačme na ribnjacima na kojima se proizvodi hrana za ljudsku upotrebu. Naše zdravlje nema cenu, niti imamo rezervnu životnu sredinu od koje u potpunosti zavisi naš opstanak i blagostanje", apeluju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
  • Limanac

    14.12.2019 07:47
    @Stevan
    Ako si pecaroš, šta ono koristiš da bi udica sa mamcima završila ispod plovka ili na dnu reke? Da li je to slučajno olovo?
    Da li ti se nekad desilo da se udica sa olovom zakači za dno i iskida se najlon? Koliko hiljada kilograma olova tako plasiranog se nalazi na dnu naših reka i jezera?
  • Lovac

    12.12.2019 19:27
    Olovni vojnici
    Drugovi zaštitari 50 godina smo pili vodu iz gradskog vodovoda koja je prolazila kroz olovne vodovodne veci!
  • Jovanka

    12.12.2019 12:40
    samo polako
    Ulazak olova u coveciji organizam, na ovaj nacin zamislja mali Djokica. Da bi se olovo iz sacme razbilo u mikro cestice i tako dospelo u nas organizam je izuzetno upitan i dug proces. Drugo mnoge sacme su plastificirane ili na drugi nacin zasticene. Imamo mi mnogo vise olova u vodotokovima, unetog od strane ribolovaca pa nije doslo do prenosa olova preko ribe u coveka.
    Manite se te price koja ne pije vode a plasirana je bas kad je objavljen namet za zagadjenje u enormnim ciframa. Nasi zagadjivaci su poznati ali vlast tvrdi pazar sa njima dok gradjane zeli da optereti finansijski. Sve to kako bi namakli novca za placanje reciklerima kojima inace duguje ogroman novac. Ovih dana je volsebno prebacen novac reciklerima,namenjen za druge svrhe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".