Subotička bolnica se izvinila zbog dopisa u kojem su mađarski i hrvatski jezici pisani ćirilicom

Opšta bolnica Subotica je u zaglavlju dopisa od 24. januara naziv institucije ispisala na hrvatskom i mađarskom jeziku koristeći ćirilično pismo, a danas se, nakon reagovanja Saveza vojvođanskih Mađara da je to u suprotnosti sa pravopisom hrvatskog i mađarskog jezika, izvinila građanima.
Subotička bolnica se izvinila zbog dopisa u kojem su mađarski i hrvatski jezici pisani ćirilicom
Foto: Pixabay
Bolnica navodi da je reč o nenamernoj i tehničkoj grešci i da se ne radi o ismevanju hrvatskog i mađarskog jezika.
 
Gradski odbor SVM u Subotici je saopštio da je obaveštenje izdato i potpisano od strane direktora Opšte bolnice Subotica, ustanove čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, suprotno odredbama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.
 
"Na teritoriji Grada Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika u službenoj upotrebi su i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo", navodi SVM.
 
Ta stranka je zatražila od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima izrazivši očekivanje da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje mađarskog i hrvatskog jezika, navedeno je u saopštenju.
 
 
Foto: SVM
 
Uprava Opšte bolnice u Subotici se izvinila zbog tehničke greške nastale u zaglavlju dopisa od 24. januara u kome je naziv institucije greškom ispisan suprotno pravopisu hrvatskog i mađarskog jezika koristeći ćirilično pismo.
 
"Napominjemo da je reč o tehničkoj grešci prilikom kreiranja dopisa i da smo iznenađeni reakcijom i tvrdnjama da se radi o svesnoj povredi važećih propisa", navedeno je u saopštenju.
 
Opšta bolnica Subotica je istakla da poštuje sve zakonske odredbe, pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.
  • ...

    28.01.2020 17:00
    Duda@, HR je svemirski brod za Srbiju po pitanju manjinskih prava u vecini stavki.
  • Duda

    28.01.2020 12:56
    Bas jaka uvreda ???
    Svaja cast za izvinjenje .
    Svi koi misle da je nacionalna provokacija pogledajte kako se u Hrvatskoj postuju prava nacionalnih manjina.
    U Srbiji najmanje Srbi imaju prava.
  • Jogi Letač

    28.01.2020 11:58
    Ova situacija samo oslikava šta nam donosi zapošljavanje nekompetentnih na razna radna mesta. Neko došao preko stranke, nije sposoban, ili ga baš jako mrzi da pročita šta je napisao. Mislim da ovde nema nikakve uvrede, ima samo reklamiranje nepismenosti autora tog dopisa. Ali mi se čini da se autor baš jako potresao zbog ovoga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.