Smena i krivična prijava protiv direktora Centra za socijalni rad u Alibunaru zbog zanemarivanja šestoro napuštene dece

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen i protiv njega i stručnih radnika u ustanovi biće podneta krivična prijava, a nakon slučaja šestoro napuštene dece iz Novog Kozjaka, koja su sama živela u nehumanim uslovima.
Deca, uzrasta od tri do 16 godina, hitno su zbrinuta nakon više novinarskih tekstova i priloga o uslovima u kojima žive, bez roditelja, kao korisnici socijalne pomoći, radeći poslove da bi preživeli. Njih je majka bila napustila (tvrdeći da ih "posećuje vikendima"), a otac je u zatvoru. Majka je ubrzo lišena roditeljskog prava, deca zbrinuta u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a sopstvenu kontrolu inicirao je i Zaštitnik građana Zoran Pašalić.
 
Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić danas je dobio zapisnike i izveštaje sprovedenih istraga o odgovornosti Centra za socijalni rad u ovom slučaju, a došlo se do zaključaka da je bilo propusta u zaštiti ove dece.
 
"Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva. Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece, a direktor Centra za socijalni rad '1. mart' u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra, čime je onemogućeno ostvarivanje prava. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima - stručnim radnicima", navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretarijata.
 
Na osnovu svega što su utvrdili nadležni, protiv direktora Centra za socijalni rad Zorana Prebiračevića i stručnih radnika iniciraće se postupak krivične odgovornosti, kao i postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika. 
 
Osim postupaka krivične odgovornosti, Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.
  • Realan

    22.02.2020 21:08
    Onda i ovaj direktor u NS treba da prođe isto. Koliko dece prosi na ulicama, ili ih prosjaci drže dok prose a oni spavaju! Može 021 da uradi članak o tome!
  • Upucena.

    20.02.2020 21:52
    Kako do pomoci
    Ako ja kao "podobna" prihvatim dvoje komsijske dece kao hranitelj dobojem 50000 dinara, a komsinica za SVOJU decu na ime decijeg dodatka dobija 6.000 dinara da li treba da se zapitamo, ko je podobniji? Majka ili hranitelj? Da li iko moze voleti dete vise od roditelja?!
  • Bojana

    20.02.2020 20:38
    Besna
    Niko ne zna zapravo u kakvim uslovima rade soc. Radnici, po 1000 predmeta na jednog voditelja slucaja, a za sve su to krive reforme socijalne zaštite koje su sprovedene a da nasa zemlha nema reszrsa za to! Najlakše je okriviti nekoga, ali kako su mogli uopste znati da je majka napustila decu! Ljudi ima i drugih odgovornih, pa trebao je to beko prijaviti centru, komsija, predsednik mesne zajednice....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".