Subotica: Bunjevci traže svoj jezik u obdaništima

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice postavio je pitanje zašto nema bunjevačkog jezika u obdaništima.
Subotica: Bunjevci traže svoj jezik u obdaništima
Foto: 021.rs
Prilikom usvajanja nove proširene mreže predškolskih ustanova Subotice, mišljenje o predloženoj mreži dali su saveti mađarske, hrvatske i nemačke manjine, a kako je Bajić rekao, Bunjevci o tome nisu pitani.
 
"Hrvatski jezik je službeni jezik u celom gradu, iako je Hrvata u gradu 10 odsto, a bunjevački jezik nije uvršten u Statut ni tamo gde je više od 30 odsto pripadnika bunjevačke nacionalne manjine. Posledica toga je i to da u predškolskim ustanovama Bunjevaca kao da nema, kao da Bunjevci ne žive u ovom gradu. Zato zahtevam da se i u predškolskim ustanovama nastava izvodi i na bunjevačkom", rekao je Bajić i dodao da ne insistira na stvaranju grupe samo na bunjevačkom, ali da insistira na stvaranju dvojezičnih srpsko-bunjevačkih grupa.
 
Veljko Vojnić, tehnički direktor PU "Naša radost" i potpredsednik Skupštine grada, kao odbornik SNS-a dao je podršku ovom predlogu, ali je ocenio da je pre toga potrebno uraditi i anketu među roditeljima kako bi se utvrdile potrebe za ovakvom grupom.
  • NS IM MY MIND

    05.03.2020 12:15
    skep@, Bunjevci govore ikavicom koja se govori u Dalmaciji i dijelovima Hercegovine. S tih podrucju su krenuli u seobu na sjever Backe, otprilike u vrijeme kada i Srbi pod Carnojevicem. To je jedno od narjecja hrvatskog jezika, dakle ne standardnog vec regionalnog. I niti jedan drugi narod ga ne govori, ni Srbi ni Bosnjaci. Lp za NS :)
  • Hej salasi...

    05.03.2020 12:09
    Inteligentni Tomislav diploma Nikolic je prije nekoliko godina djeci u Subotici dao citanke na bunjevackom jeziku pisane cirilicom. Uz to je rekao da Bunjevci nisu ni Hrvati ni Srbi. Jos nikad hrvatski predsjednik ili premijer nije rekao da Srbi koji zive u HR zapravo nisu ni Hrvati ni Srbi, vec su Raci. To ce se prije ili kasnije dogoditi, jer vidimo da se tako ponasaju najvisi predstavnici drzave Srbije. Onda se nemojte cuditi, ni malo. Zamislite Nikolica i Vucica, kako govore, lipo ti je domace mliko sa salasa Jurica Mate, ili kupi dva bila kruva pa cemo isfrigat domace divenice, ili divojka je taman za udaju, ajmo dalje, skola pocinje u dva i kvarat, ili doci ce vrime i donit ce brime, itd... eto nasih ikavaca AV i Tome diplome. Propivali bi oni vrlo brzo. Cila Vojvodina je posrbljena, pa cak i sjever Backe gdje Srba nikad nije bilo vise od nekoliko promila do 1918' godine. Jedan Zvonko Bogdan ne smije kazat da je Hrvat vec se krije mimikrijom Bunjevac jer u Srbiji ne bi mogao normalno raditi i stvarati. Petrovaradin nema ulicu svog DALEKO najslavnijeg stanovnika i velikog vojskovodje Josipa Jelacica, iako je danasnja Beogradska i u Monarhije i u Kraljevini nosila njegovo ime. Od 90% Hrvata u Petrovaradinu 1918' godine, danas ih je ostalo manje od 10%. To je demokratska Srbija ? Dobro, barem im nitko ne moze uzeti kulturnu i sakralnu gradju koja se nalazi u Varadinu. Lp za NS :)
  • Nina

    05.03.2020 09:38
    Pretpostavljam da u Tavankutu među vaspitačima/vaspitačicama ima pripadnika bunjevačkog naroda, i da u se u svakodnevnoj komunikaciji prirodno služe svojim jezikom. Ako deca kod kuće ne pričaju bunjevački sa roditeljima, babama, dedama, rodbinom neće im ni vrtić ni škola pomoći da jezik sačuvaju od zaborava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina