Gojković: Najveće žarište virusa korona u Kikindi, očekujemo veliku isporuku opreme iz Kine

Ne smemo da dođemo u situaciju da nam se zdravstveni radnici razbole jer, u tom slučaju, neće biti koga da nas leči, apelovao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Gojković: Najveće žarište virusa korona u Kikindi, očekujemo veliku isporuku opreme iz Kine
Foto: 021.rs
On je rekao da se kontakti zdravstvenih stručnjaka sa građanima ostvaruju na tri nivoa - na primarnom, preko zvaničnih kol centara i dodatnih brojeva svih 44 domova zdravlja u Vojvodini, te u posebnim prostorijama u okviru domova zdravlja.
 
"Reč je o izolovanim prostorijama u kojima su pacijenti sa akutnim respiratornim simptomima. Građani sa ozbiljnijim simptomima trebalo bi da se jave na brojeve telefona kako bi popričali sa lekarima i kako ne bi dovodili u dalju opasnost izolovane pacijente, pravili gužve. Izabrani lekari će, u velikom broju, dati svoje privatne brojeve telefona i tako ćete lakše moći da dođete do njih. U Klinički centar Vojvodine pacijenti će ići samo ukoliko pokazuju ozbiljnije simptome", naveo je Gojković i dodao da je vrlo bitno da se telefonske linije ne opterećuju pozivima koji nisu u vezi sa zdravstvenim stanjem.
 
Kako je naglasio, 80 odsto pacijenata ima blage simptome, a 20 odsto tegobe koje se leče u ustanovama.
 
"Među njima je samo šest odsto onih koji zahtevaju ozbiljnije lečenje. Do kraja sedmice očekujemo veliku isporuku opreme iz Kine, stiže ogromna količina materijala", rekao je sekretar za zdravstvo.
 
Najveće žarište virusa korona u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji, trenutno je u Kikindi, naveo je Gojković.
 
"Javljaju nam se sada dalji kontakti kontakata prvog obolelog pacijenta i zato su u Kikindi uvedene strože mere zaštite i prevencije. Pratimo situaciju iz minuta u minut i, za sada, oni koji su u izolaciji skoro dve sedmice ne pokazuju simptome. To se odnosi i na lekare koji su bili u kontaktu s pacijentom, koji su zdravi", dodao je on.
 
Pokrajinska vlada je danas obezbedila 10 tona sredstava za dezinfekciju, koja će odmah biti distribuirana zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.
 
O situaciji u Kikindi čitajte OVDE. Podsetimo, u Vojvodini je u ovom trenutku 12 registrovanih slučajeva virusa korona.
  • Usamljeni kauboj

    18.03.2020 13:34
    Ljudi iz senke
    Pa ove godine u USA je preminulo od redovnog gripa 30 000 ljudi,pa ne vidim vanredno stanje zbog tog da je nastupilo,u Francuskoj 10 000!Spijunske I teroristicke akcije tajnih udruzenja koja u stvar I vladaju svetom a I svim kvazi vlastima su u punom zamahu,eksperiment ili ne daj boze velika depopulacija!
  • stop obmanjivacima

    18.03.2020 12:59
    odmah
    @Svetlana18.03.2020 • 10:25
    Cula sam da je "ogromna kolicina materijala iz Kine", zapravo 1000 tampona i 200000 maski, ali ne onih dobrih! Svaka cast braci Kinezima i ovdasnjim podlacima, koji vrse propagandu, obmanjujuci ljude!

    ------------------------------------------------
    svetlana ( namerno malim slovom ), prestanite da sirite lazne vesti.
    To sto ste iza monitora ne znaci da ne mogu da vas nadju i lociraju po IP adresi za 2 minuta.

    Bicete mnogo srecniji kad se ne bi bavili takvim glupostima


  • Vidoviti Limanac

    18.03.2020 12:55
    @Citam i ne verujem
    I ja čitam i ne verujem da čitaš a ne čitaš.

    IZ K I N E

    ZA K I K I N D U

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".