Kikinda: Policija preko razglasa tera ljude kućama

Kikinda je jedno od žarišta novog virusa korona u Srbiji, sa trenutno najdrastičnijim propisanim merama.
Kikinda: Policija preko razglasa tera ljude kućama
Foto: 021.rs
Prva žrtva ovog virusa u Srbiji dolazi upravo iz Kikinde. Reč je pedesetdevetogodišnjem muškarcu, o čemu više možete da čiteta OVDE.
 
Kako javlja N1, više sto ljudi koji su bili u kontaktu sa obolelima iz Kikinde, a koji se leče u Kliničkom centru Vojvodine, smešteno je u izolaciju. Po nalogu Pokrajinskog štaba za vanredne situacije, 14-odnevna samoizolacija određena je i za drugi krug kontakata. Za sada niko od njih ne pokazuje simptome zaraze.
 
Za razliku od drugih gradova, u Kikindi građani dobijaju i dodatna, glasna upozorenja. Od pre nekoliko dana smatraju se jednim od većih žarišta virusa Kovida 19. Zatvorene su sve radnje, izuzev prehrambenih i apoteka. Ne rade restorani ni kafići. Za starije građane dokazivanje da ne spadaju u grupu kojoj je zabranjeno kretanje, postaje obaveza. 
 
Ipak, uprkos jakim merama, ispred glavne pošte, red od preko stotinu ljudi. Čeka se isplata socijalne pomoći.
 
Policija koja je tokom prepodneva pazila na obavezno rastojanje od dva metra, za ljude u redu imala je novu naredbu.
 
"Ovo je naređenje. Krenite kućama odmah. Završena je isplata. Za dalje ćete biti obavešteni", glasila je policijska naredba okupljenim građanima.
 
Poput poruke sa razglasa, glasno je bilo i negodovanje.
 
"Sramota! Ljudi, pa nemamo od čega hleba da kupimo. Da li je ovo u redu", pitala je jedna korisnica socijalne pomoći.
 
"Ja imam četvoro dece i 100 dinara u kući. Evo šta mi je mama dala sad. Samo dečiji dodatak i roditeljski na četvrto dete od jutros u devet ova žena i ja čekamo", rekla je jedna mlada žena koja je bila u redu.
 
"Bilo je rečeno razmak od dva metra. Ko nije, policija je raspoređivala posle, i ovo sad na kraju, pred ovaj razlaz, sve je bilo u redu", ističe sredovečni muškarac.
 
Upozorenja su stigla i do drugih kikindskih ulica. Do zatvorene gradske pijace, do apoteka u kojima maski i dezinfekcionih sredstava nema za sve. Imaju li ih radnici u ponovo otvorenim trafikama, tema je kojom se bave inspekcije.
 
Građani situaciju opisuju jednom rečju – čudno.
 
"Svi su zabrinuti. Svi se čudno gledaju, izbegavaju, drže udaljenost. Kao da je sve stalo, bukvalno u jednom danu. Sve do se nije pojavila informacija da je dosta Kikinđana na respiratorima, svi su olako shvatali. E od tog momenta, totalno drugačija slika", napominje jedan od Kikinđana za N1.
 
I pred kikindskom Opštom bolnicom drugačija slika. Odavde su pre desetak dana u Novi Sad prevezli prvog pacijenta kod koga je u Kikindi potvrđena zaraza virusom korona. 
 
Više od stotinu građana Kikinde nalazi se u izolaciji. Većini taj period, kako su naveli u Institutu za javno zdravlje, uskoro ističe. Dobra vest je da niko od zdravstvenih radnika koji su pre 12 dana bili u kontaktu sa prvozaraženim ne pokazuje simptome zaraze.
 
Međutim, sada se javlja novi problem. Neophodno je, kako su rekli u Pokrajinskom štabu za vanredne situacije, u izolaciju staviti i kontakte kontakata. Do tada poseta nema, ima samo pošiljki.
 
Pristup bolnici je ograničen, baš kao i pristup pouzdanim informacijama iz njihovog grada, poruka je Kikinđana. Tako se, poput straha da bi mogli ostati izolovani i bez namirnica, društvenim mrežama širi i panika izazvana informacijama koje je nemoguće proveriti.
  • Dragojla

    22.03.2020 07:56
    Maske, rukavice
    .... Načelno doprinose suzbijanju širenja virusa koji napadaju respiratorni sistem. Treba ih nositi iz principa, ne konkretno zbog sopstvene zastite vec načelno zbog cele zajednice u kojoj živimo. To je pitanje odgovornosti više od bezbednosti.
  • The Lalosh

    21.03.2020 09:46
    @neko_iz_mase
    Znaju ne brini. I u čemu je problem?
    Kako znaš da ne nose virus? Trojica ih je u patroli i maskom štite ostalu dvojicu kao i nekoga koga budu sreli usput.
    Svi su danas ministri tuđih poslova...
  • Marko

    21.03.2020 07:04
    Dani ludaja u martu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".