Turkulov: U KCV nema obolelih lekara

Direktoka Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov izjavila je da je u Kliničkom centru Vojvodini smešteno 136 pacijenata sa virusom korona, od kojih je 10 na respiratorima, kao i da nema zaraženog medicinskog osoblja.
Turkulov: U KCV nema obolelih lekara
Foto: 021.rs

"Kraj neće skoro, ali smo zadovoljni. Mi smo na polovini, nema opuštanja", rekla je ona za specijalnu emisiju RTS. Turkulov je dodala da osim jedne medicinske sestre, koja se virusom zarazila u privatnom kontaktu, a ne na radnom mestu, u KC Vojvodini nema obolelih lekara, medicinskog ili nemedicinskog osoblja od kovida 19.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević ocenila je, u uključenju za RTS iz Niša da je, osim nišavskog i topličkog okruga, epidemiološka situcija stabilna u ostalim delovima zemlje.

Proteklih dana beležimo porast oboljevanja u ovom regionu i svi napori su usmereni na ovaj kraj kako bismo stabilizovali epidemiju, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Na nivou grada Niša je stabilna situacija, ali imamo pojedinačne institucije gde je unet virus, među najosetljivijom populacijom, dodala je ona i ukazala da su lečili posledice, umesto prevetnivnih mera koje su bile ključne. To je osteljiva populacija sa mnogobrojnim hroničnim oboljenjima.

Večina ima blagu kliničku sliku ili asimptomatski oblik infekcije, ali su u bolnici iz predostrožnosti, rekla je Kisić Tepavčević. Tok epidemije nam sugeriše da se nalazimo na tom platou broja obolelih i nadamo se u padu u broju, čekamo da broj novootkivenih bude blizu nule ili nula, ali jako je bitno od svih novootkrivenih vidimo koliko je bez simptoma ili sa blagom slikom, a koliko zahteva bolničko lečenje, istakla je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da u Nišu više pacijenata u privremenim bolnicama, što govori da slabi virulncija u populaciji.

  • Novi Sad

    17.04.2020 15:13
    Nije bas tako
    Mislim da bas i niste iskreni u ovoj izjavi ,juce je potvrdjeno da su dva medicinska radnika obolela a pre nepunih nedelju dana medicinska sestra ili pak doktorka sa sajma je dala intervju.
  • novi sad

    17.04.2020 14:47
    novi sad
    Draga profesorka Turkulov samo se lekari spominju,koji u toku dana provedu 15min sa pacijentima u toku vizite,pojedini lekari i manje,sta je sa vasim medicinskim sestrama koje su uz pacijenre po 12h ili 24h?Dali vidite u kakvim uslovima rade ili svesno to izbegavate da kazete?Rade posao pomocnog radnika,kurira,nose i guraju pacijene,vade krv,nose krv u laboratoriju,vratari su na vratima,nemaju osnovnih sredstava za rad i najveci problem sto ih je jako malo na odeljenju i ne mogu da obave svoj posao,bukavalno trce.Ni vi ni glavna sestra infektivne Mira Koncarevic nemarite za svoje osoblje.Sve sam videla dok sam lezala na odeljenju.Sramno je sto se samo prikazuje 50 kvadrata novoizgradjene inf.klinike a dve zgrade u kojima je naveci posao i broj pacijenata ne.
  • Hm

    17.04.2020 11:20
    Gtp
    Da li su testirani svi medicinski radnici ili samo neki mali broj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina