Pokrenuta kontrola rada inspekcije zbog pogibije radnika na gradilištu u Zrenjaninu

Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole rada Inspektorata za rad zbog pogibije radnika I.L. na gradilištu u Zrenjaninu.
Pokrenuta kontrola rada inspekcije zbog pogibije radnika na gradilištu u Zrenjaninu
Foto: 021.rs
Zaštitnik je postupak pokrenuo na sopstvenu inicijativu, a nakon što je 27. aprila, prilikom radova na gradilištu u Zrenjaninu poginuo radnik "Vodovoda i kanalizacije", I.L. (59), i da je istog dana, uhapšen radnik tog preduzeća, J.N. jer se tereti da kao odgovorno lice na gradilištu nije postupao po propisima i tehničkim pravilima o merama zaštite na radu.
 
"Inspektorat za rad je u obavezi da u roku od 15 dana obavesti Zaštitnika građana o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, te aktivnostima i merama koje je nadležni inspektor za rad eventualno preduzimao u prethodnom periodu u pogledu kontrole primene zakonskih odredbi o bezbednosti na radu na predmetnom gradilištu", navodi Zaštitnik.
 
Takođe, Zaštitnik građana je pozvao Inspektorat za rad, da u okviru svojih nadležnosti, sprovede kontrolu kako bi ispitao okolnosti pod kojima je došlo do nesreće na radu sa smrtnim ishodom i o tome obavesti Zaštitnika.
 
Podsetimo, I.L. je nastradao prilikom izvođenja radova na zameni cevi fekalne kanalizacione mreže u Ulici Stevice Jovanovića u zrenjaninskom naselju Mala Amerika. Kako je saopšteno, šef gradilišta je uhapšen po nalogu Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu i određena mu je mera zadržavanja u trajanju do 48 sati. 
  • NS

    29.04.2020 16:16
    @Zoran
    Naravno da postoji. Ali radnik prvenstveno treba sam sebe da cuva i da ne ceka da ga neko drugi cuva, narocito na gradjevini. Investitore ne zanima bezbednost radnika vec da se zgrada napravi sto pre sa sto manje troskova. Ako se ne cuvate niko vas nece sacuvati. Nemojte cekati na inspekcije. Kad inspekcija dodje obicno je kasno jer mere prevencije narocito na gradilistu niko ne primenjuje
  • Zoran

    29.04.2020 12:09
    Sala
    Da to mora da se neko sali.zar kod nas ima neka inspekcija pogotovo kad su radnici u pitanju.
  • NS

    28.04.2020 15:24
    @Kod nas
    Koja 2 gradilista na Podbari? U kojoj ulici? Reci konkretno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.