HNV: Sporna rečenica u udžbeniku na hrvatskom izvučena iz konteksta, izloženi smo "interpretativnom teroru"

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) iz Subotice saopštilo je da je hrvatska zajednica u Srbiji izložena "interpretativnom teroru" i dodalo da je sporna rečenica u kojoj se slavi fašistička Nezavisna država Hrvatska u udžbeniku istorije na hrvatskom jeziku za osmi razred "izvučena iz konteksta".

"Hrvatska zajednica u Srbiji ponovo je izložena, čini se, interpretativnom teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih napisa ne samo izvučeni iz konteksta, nego su i neistiniti", naveo je u saopštenju HNV.

Dodali su da su "zaprepašteni" načinom na koji je sadržaj javnog časa iz nastavnog predmeta Hrvatski jezik za 8. razred, u kojem je bilo reči o razvoju hrvatskog jezika kroz istoriju, "izvučen iz konteksta i umetnut falsifikovan sadržaj".

HNV je naveo da se osporavani deo TV nastave hrvatskog jezika bazira na službenom nastavnom programu za 8. razred, koji je usvojilo merodavno državno telo Republike Srbije.

"Dodatno smo zabrinuti što je neistinitu vest i krajnje neprimjerenu interpretaciju u javnost Srbije plasirao medij strane države (ruski Sputnjik)", navedeno je u saopštenju.

Dodali su da očekuju da institucije Srbije osude "stalno negativno i netačno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Srbiji", te da je uzmu u zaštitu i da se konačno u medijima počnu promovisati pozitivni procesi i dostignuća.

TV nastava na hrvatskom jeziku, kao i za sve ostale učenike u Vojvodini, odvija se putem RTV-a od polovine marta, kada su zbog pandemije koronavirusa zatvorene škole. Sadržaj i dinamiku TV nastave HNV je usaglašavao s RTV-om i Ministarstvom obrazovanja Srbije.

Podsetimo, ranije danas ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će ovaj udžbenik biti povučen do naredne školske godine, a na spornu lekciju reagovao je i pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

  • Sima

    16.05.2020 11:14
    @tajming
    Nemate vi šta da sumnjate ili ne... Ako ste u mogućnosti, pogledate emisiju, pa sami donesete sud. Iako se delimično slažem da nacionalne zajednice mogu imati svoje interpretacije istorije, ipak se moraju pridržavati neospornih fakata i pokušati da budu objektivni. Ako hoćete, rekao bih i da imaju obavezu da budu korektni prema većinskom narodu time što neće karikirati činjenice. Ko hoće da priča o svom jeziku kroz istorijski kontekst, ne može da pritajeno veliča fašisoidnu tvorevinu i prikazuje mapu NHD na javnom servisu Srbije u navodnom cilju informisanja dece o pitanjima matičnog jezika, a prećuti činjenicu da je ta ista tvorevina zabranjivala upotrebu srpskog i drugih jezika.
  • Andrija Šrek

    15.05.2020 14:52
    ...
    MI SMO
    SVI NJE-
    GOV NA-
    ROD !!
  • Una

    15.05.2020 14:48
    Čisti fašizam
    “Za vreme NDH-a vodila se briga o čistoći i pravilnoj javnoj upotrebi hrvatskog jezika i pravopisa. Hrvatski državni ured provodi jezičko čistunstvo (purizam). Uklanjanje su riječi stranog podrijetla, a tvorene ___________ riječi.”
    Sve sa mapom NDH, a ni slova o tome da je tokom NDH bila zabranjena ćirilica, biti Srbin i srpski jezik. Isto važi za Jevreje, Rome i sve nefašiste.
    Naravno da se takvo selektivno prikazivanje kako se "negovao jezik" treba osuditi, udžbenik izbaciti iz upotrebe, a Hrvatsko nacionalno veće se može slobodno preispitati da li ima tendencije ka fašističkom, ustaškom i drugom delovanju u okviru države koja nije NDH ako nisu primetili.
    Da dodam i da su rečenice logički protivrečne jedna drugoj u smislu “čistunstva”, pa se stvarno čovek može zapitati koji filozof je tvorio ovu knjigu za izučavanje JEZIKA od kojih su mi najdraži crnski i gorski.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina