Vojvođanski klub: Pre 172 godine Vojvodina izašla na političku pozornicu Evrope

Organizacija Vojvođanski klub ukazala je da je na današnji dan pre 172 godine Vojvodina izašla na političku pozornicu Evrope kao istorijski subjekt i od tada, "iako su mnogi pokušavali da joj naude ili je unište", i dalje postoji i postojaće kao politička i kulturna činjenica.
Vojvođanski klub: Pre 172 godine Vojvodina izašla na političku pozornicu Evrope
Foto: 021.rs
U saopštenju se podseća da je na Majskoj skupštini 1848. bio prvi put precizno zaokružen program teritorijalne autonomije Vojvodine, unutar Habzburške monarhije kada su definisane granice Vojvodine, njeno ime, zastava i grb.
 
U značajno drugačijim okolnostima, navode u Vojvođanskom klubu, puna autonomija Vojvodine biće realizovana vek kasnije, kao rezultat antifašističke borbe svih njenih naroda.
 
"Oba datuma, i 1848. i 1945. godine, predstavljaju međaše u istoriji Vojvodine, zbog čega ih se sa pijetetom sećamo. Oba rođendana pokrajine su i oznake vojvođanskog trajanja u vremenu i žilavosti ideje njene autonomije i potrebi stalne borbe za nju", ističe Vojvođanski klub. 
  • Sremica

    16.05.2020 18:46
    @Stemac16.05.2020 • 17:19
    Usrali smo se Stemac od toga šta Srbiji ne treba ili treba. Sedi u kočije, jer si pun infrastrukture, aerodroma, termoelektrana, a i intelektualnih elita na fakultetima. Kraljevina Srbija je opstala i bez Vojvodine u 19. veku i imala kulturni i industrijski procvat građen na srpskim leđima, bez Vojvosmrađana.
  • Марина

    16.05.2020 18:38
    Ђура @ Хааахаааххааааххааааааааххааааахаааааххаа!!
  • Dejan

    16.05.2020 18:11
    Servusi
    Preko puta izvrsnog veca,postojala je nemacka kancelarija za promet poljoprivrednim proizvodima, Dundjerski je bio sedeo u Parlamentu u Budimpesti ! Onda su dosli ,,oslobodioci,, i oni koji krive istoriju, naslednici im to citaju i sad se busaju kako Vojvodine nije nista,to je neka tvorevina i pisu svakojake budalastine. Ni jednoj vlasti u poslednjih 200 godina nije bilo u cilju odbrana Bojvodine nego finansijsko isisavanja,pljackanje,ubijanje ! Zato sad i vlast u bgd ne ulaze ni dinara u Vojvodinu,rusi izvlace i poslednju kap sirove nafte, odvodnjavanje se uredno naplacuje, finansijski zivot ovde postaje sve tezi, stvarno treba biti debil i voleti sve to sto nam ovde rade !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina