I Pokrajinski zaštitnik građana u kontroli zbog odvajanja devojčice od usvojitelja

Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman još je jedna institucija koja je pokrenula postupak u slučaju greške koju je napravio Centar za socijalni rad u Subotici, a koji je bračni par Savić koštao - usvojenog deteta.
I Pokrajinski zaštitnik građana u kontroli zbog odvajanja devojčice od usvojitelja
Foto: Pixabay
Pokrajinski ombudsman ispratiće tokom svog nadzora da li su poštovani svi međunarodni ugovori i standardi u oblasti prava deteta, a koje je Srbija dužna da poštuje.
 
"Po dobijanju traženih informacija od nadležnih organa o merama i aktivnostima koje su u skladu sa ovlašćenjima preduzeli s ciljem obezbeđivanja adekvatne zaštite i zbrinjavanja, a u najboljem interesu deteta, ombudsman će dalje postupiti u skladu sa nadležnostima", navodi za 021 zamenik pokrajinskog zaštitnika građana za prava deteta Milan Dakić.
 
On napominje da je od najvećeg značaja poštovati pravni standard najboljeg interesa deteta, a koji se obavezan Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta.
 
Ovaj najvažniji univerzalni dokument u oblasti dečjih prava izričito utvrđuje da države članice - što je i Srbija, obezbeđuju da najbolji interesi deteta budu odlučujući u sistemu usvojenja, a da u pojedinačnim slučajevima usvojenja treba obratiti dužnu pažnju i na činjenicu da je poželjan kontinuitet u podizanju deteta.
 
Podsetimo, trogodišnja devojčica oduzeta je od usvojitelja nakon više od pola godine zajedničkog života i nakon okončanja postupka usvojenja, a zato što je ministarstvo ustanovilo da je dete dato usvojiteljima čiji jedan član - majka, nije ispunjavala starosne uslove. U ovakvim situacijama, procedura nalaže da ministar mora da da saglasnost na usvajanje, ali tu saglasnost Centar za socijalni rad u Subotici nije tražio, već je zaključio da je postupak u redu i predao dete.
 
"Ovu priliku Pokrajinski zaštitnik građana - Ombudsman koristi i kao apel na medije da se prilikom izveštavanja o temama koje se odnose na decu ili se tiču dece, uvek i obavezno rukovode najboljim interesima deteta. Pravo javnosti je da zna, ali ono nikada ne sme biti iznad prava deteta na privatnost, poštovanja njegovog ličnog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta deteta i njegove porodice. Smatrajući se naročito odgovornim da ovako postupa, pokrajinski ombudsman se ni u buduće neće oglašavati u medijima o detaljima pojedinačnih postupaka koje vodi zbog mogućih povreda prava deteta", zaključuje Dakić.
 
Celu priču o tome kako je bračni par Savić ostao bez deteta zbog tuđeg propusta, kao i reakcije nadležnih, čitajte OVDE.
  • Stanoje

    13.06.2020 19:46
    @Sima

    Ako neznate šta je korupcija, onda čitajte o:Babiću, objekatu na Kopaoniku, Krušiku, Jovanjici, Braći predsednika i Malog, Gojkovicu, Mirovicu, Stefanoviću, Gojkovicevoj, bratu Brnabićeve, mužu ministarka pravde........ Sve elita iz SNS-a. A ovo dete vratiti gde je bilo zadnjih meseci
  • Malo istine

    13.06.2020 16:10
    @Sima
    Covece, hajde procitaj tekst, pa razmisli o sopstvenom stavu. Nije sporno nista sto navodis, ali u postupku, kada dete jos nije predato usvojiteljima. OVDE JE POSTUPAK ZAVRSEN. NAKNADNO SE POJAVIO PROBLEM. OSAM MESECI NAKON STO JE DETE DATO USVOJITELJIMA.
    Defakto postoji kriminalni akt i to od strane centra za socijalni rad.
  • Stanoje

    13.06.2020 07:56
    @Sima

    Još uvek pokušavate da nas ubedite kako je Srbija pravna država? O čemu vi pričate? Pa Albanija nas je prešla zahvaljujući našoj vlasti. Ovde se radi samo o jednom detetu. Tom detetu je potrebna ljubav i stabilan dom. A vašu priču o pravnoj državi možete obesiti mačku o rep!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".