Đorđević: Verujem da će devojčica iz Subotice biti vraćena usvojiteljima kojima je oduzeta

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiralo je komisiju koja će sagledati ceo postupak oduzimanja usvojene devojčice Lenke od bračnog para Savić, nakon što je istragu od Pokrajine preuzelo ministarstvo.
"Gledaćemo da ovaj proces završimo što pre jer je to pre svega u interesu deteta. Ceo slučaj smo preuzeli od pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i počinjemo sa analizom o kakvim propustima se radi, da li se radi o kršenju zakona, krivičnom delu i da donesemo odluku što pre. Ono što sam ja uradio preliminarno od petka do danas jeste da sam razgovarao sa stručnim ljudima iz ministarstva koji su već pregledali dosijea iz Subotice i načelno već smo ustanovili da postoje propusti u radu", rekao je ministar Zoran Đorđević nakon današnjeg sastanka sa Borislavom i Biljanom Savić, usvojiteljima i zakonskim roditeljima trogodišnje devojčice.
 
Kako je dodao, reč je o propustima koji mogu da se isprave.
 
"Da ne prejudiciram konačnu odluku, svakako komisija od tri člana, koja će biti danas oformljena, pregledaće sva dokumenta i dostaviće meni informaciju o propustima koje smo nezvanično videli, sa planom kako da izađemo iz tog problema i da nadomestimo proceduralne probleme. Verujem da ništa drugo osim tih problema neće iskočiti i da će vrlo brzo biti doneta odluka o tome da se dete vrati onima kojima je oduzeto", naveo je Đorđević.
 
Pokrajinski sekretarijat: Nismo imali nikakva saznanja o postupku do reakcije ministarstva
 
Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova reagovao je danas saopštenjem u kojem navodi da su postupili po nalogu nadležnog ministarstva i nakon utvrđenih nedostataka predmet vratili nadležnom Centru za socijalni rad. 
 
"Tokom postupka usvajanja, Pokrajinski sekretarijat nema nikakvu nadležnost jer sve neophodne radnje obavljaju nadležan Centar za socijalni rad i Ministarstvo. Opštu podobnost kako usvojitelja, tako i deteta za usvojenje utvrđuje nadležni Centar za socijalni rad, nakon čega se podaci dostavljaju Ministarstvu i upisuju u registar usvojitelja, odnosno potencijalnih usvojenika. Po izvršenom izboru usvojitelja za konkretno dete, Centar za socijalni rad donosi odluku u skladu sa Porodičnim zakonom o upućivanju deteta na prilagođavanje u porodicu usvojitelja, koju je dužno da dostavi nadležnom ministarstvu. Po okončanom postupku adaptacije, ukoliko je adaptacija uspešno realizovana, usvojenje zasniva Centar za socijalni rad, koji je utvrđivao opštu podobnost deteta", navode u sekretarijatu.
 
O zasnovanom usvojenju obaveštava se Ministarstvo kako bi ta činjenica bila evidentirana u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja, dodaju u sekretarijatu.
 
"O postupku usvojenja koje je vršio Centar za socijalni rad Subotice, Pokrajinski sekretarijat nije imao nikakvih saznanja do naloga Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po kojem je i postupio", zaključuju u sekretarijatu.
 
Prethodno je ministar, kako smo pisali, naložio smenu direktora Centra za socijalni rad u Subotici.
 
Više o slučaju oduzimanja deteta čitajte OVDE.
  • Novosađanka

    16.06.2020 08:38
    Ta nemojte kasti
    Onaj koristi sopstveno dete radi političke propagande, pa što ne bi i tuđe.
    Vraćajte dete roditeljima, kreteni jedni!
  • Pera

    16.06.2020 06:57
    Kako pokrajini dati nadleznosti drzave i istovremeno nepodobne (neDOS) pokusati ukloniti? Ovakvim "slucajem".
  • Sunulo mi

    15.06.2020 21:28
    Sigurno će biti ovako...
    Kada nastupi predizborna ćutnja, vratiće dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.