Regulatorni institut: Niz nepravilnosti u procesu izgradnje zrenjaninske fabrike guma "Linglong"

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ocenio je da postoji niz nepravilnosti i nezakonitosti u procesu izgradnje zrenjaninske fabrike guma "Linglong".
Izgradnja fabrike guma, gde će se, prema najavama, proizvoditi oko 13 miliona komada guma godišnje, predstavlja projekat čiji uticaj na životnu sredinu je neophodno oceniti kroz postupak procene uticaja na životnu sredinu, smatraju u tom institutu. 
 
RERI je počeo da prati realizaciju ovog projekta zbog sumnje da se radi o primeru tzv. "salami slicing" (u praksi i teoriji uočen fenomen da investitor razdvajanjem projekta na faze i različite delove izbegne procenu uticaja na životnu sredinu). 
 
"Gumarska industrija, odnosno postrojenja za proizvodnju i preradu gume i kaučuka, nalazi se na Listi II Uredbe o utvrđivanju liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja. Kompleks fabrike pneumatika spada u IPPC postrojenje (postrojenja koja svojim aktivnostima mogu proizvesti emisije i zagađenja) za koje je potrebno pribaviti integrisanu dozvolu i uz zahtev za izdavanje dozvole priložiti saglasnost na studiju o proceni uticaja", saopštava RERI.
 
Tokom 2019. godine započeta je realizacija projekta, ograđivanjem parcele, bez sprovođenja postupka procene uticaja na životnu sredinu. 
 
"Nakon toga, u martu 2020. godine, Grad Zrenjanin je izdao investitoru, suprotno važećim propisima, građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru fabričkog kompleksa fabrike guma. Nakon izdavanja građevinske dozvole, suprotno važećim propisima, Linglong International Europe d.o.o. je 31. marta 2020. godine podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta za koji je izdata građevinska dozvola (dakle samo pomoćnih objekata)", objašnjava se u saopštenju.
 
Gradska uprava Grada Zrenjanina je postupak odlučivanja o potrebi procene uticaja za pomoćne objekte započela tokom vanrednog stanja i, kako navodi RERI, uskratila građanima mogućnost uvida u dokumentaciju u prostorijama nadležnog organa, a zatim, bez ikakvog utemeljenja u propisima, obustavila postupak odlučivanja, pri tome odbacivši 215 primedbi građana "jer su neosnovane".
 
"Na taj način lokalna vlast u Zrenjaninu je investitoru omogućila da suprotno propisima nastavi realizaciju projekta, a građanima uskratila pravo na žalbu, jer učesnike u javnom uvidu nije ni obavestila o ishodu postupka. Ovakvo postupanje javnih vlasti retko se viđa čak i u Srbiji", ističe se.
 
U međuvremenu, iako žalba koju je RERI podneo na građevinsku dozvolu kojom se odobravaju radovi na prvoj fazi, onemogućava investitora da izvodi bilo koje građevinske radove dok se o njoj ne izjasni nadležni organ u Pokrajini kao drugostepeni organ, Linglong 16. aprila 2020. godine podnosi zahtev za odobrenje prijave radova. Ni ovom prilikom ne prilaže odluku o proceni uticaja na životnu sredinu, jer ona nije ni mogla biti izrađena budući da je tek 17. aprila javnost u lokalnom listu Zrenjanina obaveštena o njoj i pozvana da se izjasni.
 
Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kineske kompanije "Ling Long Tire", ova investicija označena je kao najveća direktna investicija u Srbiji. Vrednost projekta procenjena je na 800 miliona evra. Vlada Srbije je ovaj projekat proglasila projektom od značaja za Republiku.
 
U martu 2019. potpisan je Ugovor o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini bez naknade kojim je kineskom investitoru preneto više od 96 hektara zemljišta (njive I i II klase) za potrebe gradnje fabrike. Vlada se istim ugovorom obavezala da, ukoliko se ispostavi da na ovim parcelama postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi koji su predmet zahteva za restituciju, obešteti imaoce – tako što će isplatiti novčani iznos ili dati drugu nepokretnost u svojinu.
 
O nelogičnostima u procesu izgradnje i traženja procene uticaja na životnu sredinu pisao je i 021, kada je "Linglong" iz zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja isključio potenicijalno najštetniji objekat (opširnije OVDE).
  • Arađanka

    20.06.2020 13:07
    @Neoplanta
    Pa napiši ti, sve znaš.Sedi i napiši, spasi nas. Nema vode, nema toksina, nema zagađenja, o Bože ima li te? Nemoj ih bože plašiti ni oni ne plaše nas, satiru nas, već dovrši započeto možda se uplaše!!
  • Dejan

    20.06.2020 10:07
    NGO
    ... Uzeli nesto kinte da gnjece kineze zbog pojacane ekonomske aktivnosti u evropi. Svi iz te ngo kontaju da rade neki vazan posao, samo glava zna koja je lova u pitanju
  • Bd

    19.06.2020 19:41
    Ass
    Na putu Zrenjanin-Rlrmir nalazi se Petohemijino postrojenje za pravljenje sintetičkog kaučuka. To je verovatno i razlog zašto se buduća fabrika guma upravo tu pravi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina