Agencija traži smenu direktora kikindske bolnice, sklopio volonterski ugovor sa suprugom

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu direktora Opšte bolnice u Kikindi dr Mirka Stojisavljevića zato što je sa svojom suprugom, zaposlenom u bolnici, zaključio ugovor o volonterskom radu, ali i doneo rešenje kojem su ona i još nekoliko zaposlenih dobili bonuse na plate.
Agencija traži smenu direktora kikindske bolnice, sklopio volonterski ugovor sa suprugom
Foto: Pixabay
Agencija je zaključila da je prekršen Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije jer Stojisavljević u ovim okolnostima nije prijavio sukob interesa u kojem se nalazi, a bio je dužan to da učini. 
 
Ovaj organ je pokrenuo postupak na osnovu prijave koju je dobio, a kojom se direktor kikindske bolnice tereti da je sa suprugom, zaposlenom negovateljicom, 31. januara 2019. godine sklopio ugovor o volonterskom radu na osnovu kog se ona van radnog vremena osposobljavala za medicinsku sestru-tehničara.
 
Agencija je istraživala i navode da je direktor 31. oktobra 2018. godine doneo rešenje kojim se njegovoj supruzi, tada pomoćnoj radnici na nezi bolesnika, uvećava plata za 10,44 odsto za tekući mesec.
 
Izjašnjavajući se na obaveštenje o pokretanju postupka, Stojisavljević je Agenciji za borbu protiv korupcije rekao da je suprugom sklopio ugovor kako bi ona obavila pripravnički staž i stekla pravo da polaže stručni ispit za medicinsku sestru-tehničara i samostalan rad u struci. Rekao je da supruga tim ugovorom nije imala pravo ni na kakva primanja, te da se u Opštoj bolnici Kikinda svake godine zaključi više ugovora o volonterskom radu jer je to, kaže direktor, jedini način da se omogući polaganje stručnog ispita i sticanje prava na rad u struci medicinskih sestara-tehničara.
 
Stojisavljević je dodao da u Kikindi postoji samo jedna bolnica i jedan dom zdravlja u kojima se može obaviti pripravnički staž, kao i da je ugovor koji je sklopljen s njegovom suprugom identičan drugim volonterskim ugovorima. Kaže i da je njegova supruga deo staža mogla da obavi samo u Opštoj bolnici ili da ide u neki drugi grad, te smatra da nije povredio zakon, niti je bilo ko od njih dvoje stekao materijalnu korist.
 
Kad je reč o bonusu na platu, direktor kikindske opšte bolnice naveo je da je tom prilikom, oktobra 2018. godine, doneto rešenje o stimulaciji na plate za 22 zaposlenih u službi u kojoj radi i njegova supruga. Reč je o, kako kaže, jednokratnoj novčanoj pomoći od 3.000 dinara kao vidu stimulacije "zbog težine posla i posebne patologije pacijenata koji su tu smešteni". Direktor smatra da ovakvom odlukom nije povredio javni interes, niti bio u sukobu interesa i da je njegova supruga dobila stimulaciju kao jedna od zaposlenih, a ne kao njegova partnerka.
 
Agencija za borbu protiv korupcije razmatrala je sve što je naveo dr Mirko Stojisavljević - ali je sve odbacila i donela preporuku o razrešenju ovog funkcionera. 
 
Prema Zakonu o agenciji, povezano lice je supružnik/vanbračni partner, privatni interes je bilo kakva korist ili pogodnost za funkcionera ili za povezano lice, a sukob interesa je situacija u kojoj funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na njegovo postupanje u obavljanju javne funkcije. 
 
Agencija zaključuje da bez sumnje postoji sukob interesa između direktora bolnice i njegove supruge, zaposlene u istoj, koja je dobila volonterski ugovor i time joj je omogućeno da obavi pripravnički staž, bez kog ne može da polaže stručni ispit i dobije posao medicinske sestre.
 
Takođe, prema Posebnom kolektivnom ugovoru, pripravnički staž se obavlja u trajanju punog radnog vremena, koje inače iznosi 40 časova nedeljno - supruga direktora je radila van radnog vremena i time zvanično radila 80 sati, duplo više od zakonski dozvoljenog radnog vremena. 
 
Agencija tvrdi i da je direktor morao da se izuzme iz odlučivanja o bonusima kad je bilo reč o njegovoj supruzi i naglašava najbitniju zakonsku obavezu svih funkcionera - prijavu sumnje na sukob interesa.
 
Naime, ukoliko funkcioner sumnja da će se naći u sukobu interesa, to treba da prijavi Agenciji i zatraži njeno mišljenje, nakon čega Agencija može da predloži kako se sukob interesa uklanja i problem rešava. 
 
U ovom slučaju, Agencija navodi da je jedina mera koju treba izreći preporuka za razrešenje jer posledice svih radnji - potpisivanje ugovora i bonus na platu, ovaj organ zakonski ne može da ispravi ili poništi. Direktor Opšte bolnice Kikinda podneo je žalbu na ovo rešenje i razmatranje žalbe je u toku.
 
Ovakva inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije na kraju ide pred organ koji imenuje direktora, a to je Pokrajinska vlada. Ona će imati rok od 60 dana da obavesti Agenciju o preduzetom i, uzimajući u obzir prethodnu praksu Pokrajine, do smene najverovatnije neće doći.
  • epilog

    20.06.2021 15:25
    I eto slomise se kola...takav covek, takav strucnjak je oteran u penziju...teska sramota...na njegovo mesto dosla prelatacica Cankova, velika autonomasica , klimacica glavom...ja se stalno pitam imaju li ljudi obraza i srama? Mirko, veliki covece, svaka cast za sve kojima si pomogao da ozdrave! To je najvaznije, ljudino.
  • obavesten

    20.07.2020 09:49
    da se razumemo
    U Kikindi tinja sukob izmedju naprednjaka, ekipa oko aktuelnog predsednika grada Markova i Milenka Jovanova, tako da će ova smena biti odmeravanje snage istih. Ostali naprednjaci čekaju po starom srpskom običaju da se priklone pobedničkoj strani, kako se ono kaže, hrabar i pravdoljubiv narod!!!
  • Zaposlena

    19.07.2020 17:06
    Neutralna
    Niko se nije interesovao za njegov rad pre i za vreme covida sad je nekom nesto zasmetalo pa bi da ga smene mnogim ljudima je on pomogao izborice se on sa ovim napadima na njega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina