Mirović: Agencija za borbu protiv korupcije pogrešila u slučaju direktora Kliničkog centra Vojvodine

Stručna služba Pokrajinske vlade došla je do zaključka da Agencija za borbu protiv korupcije nije bila u pravu kad je predložila smenu prof. dr Petra Slankamenca, dosadašnjeg direktora Kliničkog centra Vojvodine.
Mirović: Agencija za borbu protiv korupcije pogrešila u slučaju direktora Kliničkog centra Vojvodine
Foto: 021.rs
Agencija za borbu protiv korupcije reagovala je po saznanju da je dr Slankamenac bio u sukobu interesa i faktički zaposlio svoju ćerku u KCV. Tražila je njegovo razrešenje, što je 021 i saznao.
 
Podsetimo, dosadašnji v.d. direktora KCV podneo je ostavku na funkciju prošle srede, što je konstatovala Pokrajinska vlada. Na istoj sednici je razrešena i direktorka Dečije bolnice dr Jadranka Jovanović Privrodski. Pokrajinska vlada nije uputila saopštenje sa sednice nakon ovih kadrovskih smena.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas da mu je nejasno zbog čega je cela situacija u vezi sa kadrovskim promenama, inače u dve najznačajnije zdravstvene ustanove u Vojvodini, "uvedena u sferu mističnosti".
 
"Mi se, inače, povodom redovnih stvari retko oglašavamo, oglašavamo se kad želimo da istaknemo nešto što je važno. Na vaše insistiranje smo oko 15 časova pustili saopštenje, bio sam i sam zbunjen zbog čega je velika tenzija. Nema nikakvih negativnih vesti, radi se jednostavno o imenovanju novih ljudi. Verovatno javnost očekuje neki problem, neki incident, ali nema ih. Apsolutno smo zadovoljni načinom na koji je prof. Slankamenac vodio ustanovu i, po mom dubokom uverenju, najbolje je to radio od svih na čelu KCV poslednjih 10-15 godina", naveo je Mirović.
 
On je dodao da bi se novinari iznenadili "kad bi nabrajao sa koliko sednica Pokrajinske vlade nije izdato nikakvo saopštenje" jer su se donosile, kako je rekao, rutinske odluke.
 
Kako je 021 otkrio prošle godine, dr Slankamenac bio je u dokazanom sukobu interesa, jer je svoju ćerku zaposlio na neodređeno vreme u Kliničkom centru Vojvodine. Ona se na konkursu borila za radno mesto među još 126 kandidata, a komisija je odabrala upravo nju kao najbolju kandidatkinju. Komisiju je imenovao direktor ustanove, njen otac. Slankamenac je, po zakonu, morao da obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije da je u mogućem sukobu interesa u roku od osam dana od dana saznanja da postoji potencijalni problem sa zapošljavanjem njegove ćerke. On to nije učinio.
 
Za predsednika Pokrajinske vlade je odluka Agencije sporna. On je sugerisao ovom organu da se bavi "pravom, velikom korupcijom".
 
"Imam pravo na svoj stav, kao što imam istovremeno obavezu da poštujem sve što Agencija nalaže i zahteva od nas. Nisam sklon da bezrezervno i bez analize, u nekom građanskom smislu, stavljam na proveru sve što državni organi traže, a imam pravo na to, kao građanin. Nismo želeli da ulazimo u spor s Agencijom, iako smo na to imali pravo. Smatram da će Agencija biti zadovoljna činjenicom da dr Slankamenac ide u penziju i što više ne moraju da se jednom časnom, odgovornom i poštenom čoveku na ovakav način obraćaju. A ima mnogo onih kojima bi mogli da se obraćaju kad je reč o korupciji", poručio je Mirović.
 
Pokrajinska vlada trebalo je da razmatra rešenje koje joj je stiglo od Agencije za borbu protiv korupcije. Međutim, Mirović je za 021 još ranije poručio da će problem u vezi sa ovim slučajem nepotizma možda biti rešen upravo odlaskom u penziju dr Slankamenca. 
 
"Mnogima među onima koji su sporni mesto je bilo u Kliničkom centru. Ne znam zašto se Agencija nikada nije bavila, recimo, slučajem da je u rekonstrukciji Betanije nestalo 210 miliona dinara. Valjda im je to posao, a ne da li je neko ko je zaista radio dobro, uradio nešto što oni smatraju protivno svojim pravilima. Da su se bavili velikom korupcijom u Vojvodini, ne bismo mi sada u drugom pokušaju rekonstruisali Hertelend, Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, novu kuhinju za 'Radosno detinjstvo'. Ne bismo ranije imali izmešane razne veze između tužilaštava", kazao je Igor Mirović.
 
On je pojasnio da je dr Jovanović Privrodski razrešena sa čela Dečije bolnice na osnovu zahteva, te da je razlog odlazak u penziju - slično prof. Slankamencu. Ona je uslov za penziju ispunila oktobra prošle godine. 
 
Prof. dr Petar Slankamenac prisustvovao je današnjem obilasku rekonstruisane Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i medijima poručio da je uživao u radu na čelu KCV poslednje dve i po godine.
 
"Sve što smo zamislili i planirali u tom periodu smo i ostvarili. Podrška Pokrajinske vlade je bila maksimalna. Nažalost, godine čine svoje, ja sam pred krajem profesionalnog rada i za tri meseca idem u penziju", rekao je Slankamenac.
 
Kako za 021 navodi nova v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić, menadžment KCV ostaje isti i do sada je odlično funkcionisao.
  • jamb-NS

    01.03.2019 19:03
    a ko nebi
    Molim Vas iskreno recite ko nebi zaposlio svoje dete da može...
    Svi bi mi vrlo rado to radili samo kada bi bili na vlasti...
    Đžaba mi polemišemo o tome i to nam baš neće doneti ništa.
    Žalosno je što mi nemamo i ne možemo gde da se lečimo...Zdravstveni radnici needukovani, više od pola ima prekvalifikacije ...Ja kao majka ozbiljno bolesnog deteta sam do pre par godina sam nažalost kada treba da odem u Dečiju bolnicu išla ko u svoju kuću jer sam znala gde idem i ko će biti uz moje dete ... a sad svaki put strahujem . da li će moći da joj otvore venski put, ubace sondu i da ne nabrajam.
    Sestra Marija sa "opšteg " je to radila žmurećki i ne samo mom detetu nego i po ostalim odeljenjima u bolnici. Organizovala posao 24h kao od šale. U svakom trenutku je znala baš SVE.
    A sada sestrice , čast izuzecima koji su naravno njeni učenici morate vući za rukav da Vam daju terapiju, odvedu dete na pregled...Haos ..tuga...
  • Mile

    28.02.2019 11:09
    bez brige
    Nema sekiracije, pogresicemo i mi posle smene vlasti, pa cemo vam se izvinjavati.
  • Todor cacak

    28.02.2019 08:27
    Penzija
    I Radoš Milovanović direktor HI "Milan Blagojević" u Lučanima pre 20 godina stekao uslov za penziju. I dalje je direktor a radnici samo ginu. Nikad nije odgovarao, desna je ruka svakoj vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti