Novi direktor KCV od naredne godine, nema smene zbog nepotizma?

Članovi Pokrajinske vlade, koji su pre više od mesec dana dobili preporuku Agencije za borbu protiv korupcije o razrešenju direktora Kliničkog centra Vojvodine zbog nepotizma, i dalje nisu doneli nikakvu odluku.
Novi direktor KCV od naredne godine, nema smene zbog nepotizma?
Foto: 021.rs
Moguće je da Pokrajina odluku o smeni direktora KCV dr Petra Slankamenca neće ni doneti jer direktor ove ustanove sledeće godine ide u penziju.
 
Podsetimo, kako je 021 pisao u junu, direktor Kliničkog centra Vojvodine zaposlio je svoju ćerku na neodređeno vreme. Ona se na konkursu borila za radno mesto među još 126 kandidata, a komisija je odabrala upravo nju kao najbolju kandidatkinju. Komisiju je imenovao upravo direktor ustanove, njen otac. 
 
Slankamenac je, po zakonu, morao da obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije da je u mogućem sukobu interesa u roku od osam dana od dana saznanja da postoji potencijalni problem sa zapošljavanjem njegove ćerke. On to nije učinio, već se naknadno žalio Agenciji, pošto je dobio pitanja 021 o sukobu interesa. Agencija za borbu protiv korupcije je njegove argumente odbila, sa zaključkom da je nesumnjivo da je postojala zavisnost između Slankamenca i njegove ćerke.
 
"Imenovani je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije", zaključila je Agencija za borbu protiv korupcije u rešenju na koje je direktor KCV uložio žalbu. Razmatranje žalbe je u toku.
 
Rešenje Agencije nedavno je javno objavljeno i u Službenom glasniku Republike Srbije i dostavljeno, u skladu sa Zakonom o agenciji za borbu protiv korupcije, Pokrajinskoj vladi, koja imenuje direktora. Pokrajinska vlada ima rok od 60 dana da Agenciju obavesti šta je preduzeto povodom inicijative i/ili javne preporuke o smeni.
 
Međutim, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, na donošenje odluke organa koji je postavio direktora KCV uticaće i informacija da dr Slankamenac sledeće godine ide u penziju.
 
"Razmatramo ovaj slučaj i ubeđen sam da ćemo doći do rešenja. Po sili zakona u 2019. godini direktor Kliničkog centra Vojvodine treba da ide u penziju. Tako da je i to informacija koja je bitna za sagledavanje ovog problema", rekao je Mirović za 021.
 
Klinički centar Vojvodine će naredne godine nužno dobiti novog direktora, ali je jedino pitanje da li će Slankamenac u penziju otići sam ili će ga Pokrajina smeniti zbog nepotizma. 
 
U KCV su ranije za 021 poručili da je odluku o prijemu u rad ćerke direktora ustanove na radno mesto lekara opšte prakse na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma donela "šestočlana komisija eminentnih lekara, koju je imenovao direktor", potpuno transparentno. 
 
"Postavlja se suštinsko pitanje da li u tako velikom kolektivu sa brojnim klinikama, na čijem čelu je direktor, može uopšte da se zaposli neko ko je njegov rod. Postoji i druga mogućnost - da se lekar čiji rođak radi u, recimo, KCV, zaposli u Domu zdravlja. Ali šta ako za njegovu specijalizaciju nema mesta u Domu zdravlja, a u KCV ima?", rekao je Mirović za 021 u julu.
 
Detalje ove priče i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije čitajte OVDE.
  • doduše

    13.12.2018 07:45
    Realno, da ste vlasnik firme, i treba vam dobar radnik za svoj biznis, znači jako vam je važno da ne bude budala i lenjivac, nego vredan i doborg karaktera plus znanje, i prijavi vam se pet ljudi sa sličnim biografijama i dotadašnjim uspesima i postignućima, ali jednom od njih znate i cenite porodicu, kojeg biste primili? Znam da je to slučaj kad je ovaj pomenuti lekar u pitanju, a nikako ne negiram da se prima i otpad i ološ, samo zato što su nečija deca, nažalost toga sam se najviše nagledala dok sam radila u toj groznoj ustanovi. Razlog zašto je to tako je zbog sistema i zbog nepotizma i korupcije koji postoji ovde oduvek, i blagonaklono se gleda na to i deo je kulture ovog naroda, zato nam i jeste tako i zato nikad nije bio iskorenjen.
  • Očajna mama

    12.12.2018 22:46
    @NN
    Slažem se sa Vama: "Prof Slankamenac bi trebalo da bude smenjen jer je dozvolio reorganizaciju Klinika KC Vojvodine rukovodeći se administrativnim, a potpuno zanemarujući stručne i javno zdravstvene razloge", pa su tako i najmlađi pacijenti Klinike za bolesti uha, grla i nosa već pola godine žrtve upravo u propustima i administrativnoj neusaglašenosti nakon reorganizacije službi KCV.
  • Kašanski

    12.12.2018 13:20
    Da se razumemo
    Jedan od razloga sto nisam nastavio da se bavim medicinom posle srednje je upravo taj nepotizam. E toga je u medicini oduvek bilo, nije to SNS/SPS ni izmislio ni uveo. Nebitno ko bio na vlasti, uvek su bile citave porodice urologa, neurologa, kardiologa itd, i sve su prilike da ce tako uvek i biti. Pogledajte vec medicinski fakultet za primer. A sto se tice bolnica, kad se ovako radi u NS ili BG, zamislite kako se radi u Vrbasu, Somboru, Vrscu i drgumim manjim mestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti