Subotica: Kažnjen sa 150.000 dinara zbog držanja strogo zaštićenih vrsta u zatočeništvu

Prekršajni sud u Subotici proglasio je krivim i izrekao kaznu od 150.000 dinara za 66-godišnjeg J. R. iz Subotice, koji je u zatočeništvu držao 22 strogo zaštićene vrste ptica.
Presuda je doneta 19. juna, naglašavaju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i dodaju da je slučaj otkriven 15. januara.
 
Reč je o 12 češljugara, četiri konopljarke, četiri čiška i jednoj žutarici, pticama koje je J. R. držao kod sebe bez dokaza o poreklu. 
 
J. R je prilikom odbrane tvrdio da je sve ove ptice pevačice kupio na pijaci i da ih je držao kod kuće kao kućne ljubimce.
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode povodom ove presude navodi da je izvesno da u Srbiji postoje centri hvatanja divljih životinja u prirodi, njihove prodaje i držanja u zarobljeništvu radi preprodaje. 
 
"Oštro osuđujemo česta kršenja zakona uz izgovore okrivljenih da nisu znali da su divlje ptice koje drže u zarobljeništvu pod zaštitom. Najveći deo naše divlje ptičje faune spada u strogo zaštićene vrste, čije je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zabranjeno i kažnjivo. Iz tog razloga molimo građane da ne hvataju ptice, da ih ne kupuju, ali i da ne zatajuju ukoliko primete da ih neko hvata ili drži u kavezima nego da to prijave inspekciji zaštite životne sredine", kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
 
On podseća na veliku vrednost biodiverziteta u Srbiji i kaže da su ovakva nedela njegovo neposredno uništavanje.  
 
Iz Zavoda dodaju da je uzgajanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu strogo zakonski regulisano i dozvoljeno samo rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine i to samo u slučajevima kada se drže jedinke koje su već rođene u zarobljeništvu i koje potiču od roditelja koji se legalno drže u zarobljeništvu. 
 
Ptice koje su bile u posedu J. R. su prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora oduzete, upućene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje zoo vrta na Paliću i, nakon oporavka, puštene u svoja prirodna staništa.
 
Držanje ptica u zatočeništvu i trgovina ovim vrstama tema je koju je 021 istraživao ranije ove godine, u nameri da analizira sudsku praksu u ovim slučajevima. Kako smo otkrili, kazne su mahom minimalne, često i ispod zakonskog minimuma, što znači da ponekog građanina držanje strogo zaštićene vrste u zatočeništvu "izađe" samo 10.000 dinara.
 
Detaljnije o ovim slučajima i našim nalazima čitajte u članku OVDE
  • Jovan2

    24.07.2020 07:58
    A ovi sto su napravili bagerom kruznu kros moto pistu i voze motore na zasticenom podrucju za ptice pasnjaci Jazak nista?
  • Goran

    24.07.2020 00:43
    Kavezne ptice
    Na ovom sajtu redovno neke informacije o kažnjavanju švercera ptica iz Vojvodine. Jel to samo u Pokrajini radi inspekcija i sudovi, ili iz ostatka "države" ne dolaze vesti? Jesu li van Vojvodine na snazi isti zakoni? Ume li neko ovo da mi objasni?
  • pera

    23.07.2020 14:03
    nema zezanja za drzavom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina