Autonomija Vojvodine puni 75 godina: "Uslov građanske i demokratske Srbije"

Na današnji dan pre tačno 75 godina, izaslanici naroda Vojvodine su na svojoj Skupštini formirali autonomnu pokrajinu.
Autonomija Vojvodine puni 75 godina: "Uslov građanske i demokratske Srbije"
Foto: 021.rs
Bio je to rezultat antifašističke borbe ujedinjenih i ravnopravnih jugoslovenskih naroda, u kojoj su Vojvođani dali svoj prepoznatljiv doprinos, podseća Vojvođanski klub.
 
Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine kao posebnog političkog subjekta, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji kao članici buduće jugoslovenske federacije. 
 
"Vojvođani su ovom odlukom potvrdili svoju raniju rešenost za zajednicu sa Srbijom, ali i svoje pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini. To je istorijska činjenica. Ostajući odani duhu jugoslovenskog antifašizma koji u Vojvodini odoleva uprkos višedecenijskim naporima desnih srbijanskih vlada i njihovih klero-fašističkih substruktura, Vojvođanski klub podseća i opominje da je autonomija Vojvodina uslov građanske i demokratske Srbije, a njeno negiranje primer otuđenja od vrednosti demokratskog i građanskog društva kojima ova država, barem deklarativno, još uvek teži", poručuju u Vojvođanskom klubu.
 
Povodom 31. jula oglasila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine, u kojoj navode da je antifašistička borba građana Vojvodine stvorila zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. 
 
"Nažalost, Vojvodina je već od začetaka svoje autonomije, preko ratnih devedesetih godina, pa sve do današnjih dana, smetala nacionalistima i centralistima. Zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo je na udaru. Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu", poručuju u LSV.
 
Iz tog razloga je, poručuju u ovoj stranci, bilo potrebno da se Vojvodina "devastira, što više oslabi i ponizi". Dodaju i da je potrebno podsetiti na početke političkog konstituisanja vojvođanske autonomije i iznova početi borbu za njen bolji položaj u okviru države Srbije.
 
Dan Vojvodine se zvanično obeležava 25. novembra, kada je 1918. Velika narodna skupština proglasila prisajedinjene vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Pokrajinska vlast, koju čini Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri, prepoznala je kao značajne datume i 15. maj, kada je 1948. održana Majska skupština, kao i Međunarodni dan ljudskih prava, ali ne i 31. jul.
  • Obećanje

    12.09.2020 13:03
    dragi normalni građani (137)
    Nikako se nemojte manuti ovakvih vesti, ne samo zato što je trenutno prva na listi najkomentarisanijih a ne "duboko u 021" kako dežurna lažovčina koja se ranije potpisivala sa "V" ovde tvrdi, već upravo zbog njega i njemu sličnih šovinista i neofašista. Njihovo širenje mržnje i netrpeljivosti ne sme ostati bez odgovora.

    U ovom trenutku nije važno što mi psihopata ponovo nameće da pišem pod svim potpisima koji se ovde pojavljuju, ludak je i ranije pokazao ne samo bolesnu i patološku opsesiju mnome već i da čvrsto veruje da u celoj Vojvodini samo jedan građanin može njemu da protivreči dok su mu svi ostali istomišljenici, a da je on lično proglašen za privatnog vlasnika pokrajine i pozvan da odlučuje o životima i sudbinama njenih stanovnika. Nažalost nemamo obavezno psihijatrijsko lečenje takvih bolesnika te se oni nalaze na slobodi.

    Ono što jeste važno je, ponovo podvlačim, ni jednog trenutka ne dozvoliti da horde zla koje isplivavaju iz pomrčine na svakom ovakvom i sličnom članku ostanu bez adekvatnog odgovora. Širenje mržnje i netrpeljivosti u Srbiji se mora sprečavati uvek i svugde, bez obzira da li je u kafani ili internetu, gde dotični itekako zloupotrebljava slobodu "govora" koju mu je 021 nesebično pružio dok imam dokaze o teškoj cenzuri koju sprovode kada mu trebam replicirati na provokaciju.

    I još jednom - samo zbog vas, čvrsto obećavam da ću na referendumu za ukidanje APV zaokružiti DA, zauvek ste i nepovratno mi ogadili pojam Vojvodine, i hvala vam na tome.
  • @SNS Salamura

    04.08.2020 12:20
    Ne misli isto --> bot
    Vi ste skroz izopsteni iz stvarnosti sa tim antibotovanjem. Nalazite ih tamo gde ih nema i samo navlacite na sebe gnev neutralnih koji pokusavaju normalno da polemisu.
  • SNS Salamura

    03.08.2020 23:36
    Gledam ove komentare koji su sasvim primereni shodno šizofrenim izjavama prvorođenog i ne verujem, pa to izgleda da postoji prava armija ovih botova sendvičara a u salamu podrigušu su izgleda stavili i određenu količinu steroida sudeći po broju minusa koje lupaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.