Senćani traže pravu šumu za njihovu sečom uništenu plažu

Građanski pokret "Odbranimo našu okolinu - Védjük meg környezetünket" pokrenuo je peticiju zbog odbijanja Uprave za šume da prihvati inicijativu da se nakon seče klonske topole na gradskoj plaži u Senti ova površina pošumi autohtonim dugoživećim vrstama.
Peticijom se od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede traži da pokrene postupak izmene Osnove gazdovanja šumama Gazdinske jedinice "Gornji Banat", tako što će se nakon seče na obali Tise, umesto planirane ponovne sadnje plantaže klonske topole, ova površina pošumiti odgovarajućim dugoživećim vrstama. Traži se i od Skupštine opštine Senta i Čoka da na sledećoj sednici donesu inicijativu za ovu izmenu koju će potom uputiti nadležnom ministarstvu. 
 
Ova inicijativa usledila je nakon što je Uprava za šume na njihov zahtev odgovorila negativno jer se izmena i dopuna planskog dokumenta može uraditi ako se u toku njegovog sprovođenja "izmene okolnosti", što po tumačenju Uprave sada nije slučaj. Kako su naveli u Upravi, na ovoj lokaciji planira se pošumljavanje klonskom topolom i vrbom koje su predviđene za seču. Oni su predložili da se ovakva inicijativa podnese prilikom izrade i usvajanja novog plana. Ipak, dok ne dođe do tog javnog uvida, klonska šuma će već biti posađena. 
 
Ovakav odgovor je za građane Sente i Čoke neprihvatljiv, kaže za 021 Mina Delić iz pokreta "Odbranimo našu okolinu".
 
"Uprava za šume je odgovorila cinično, bezlično i birokratski. Uverena sam da ljudi tamo zaposleni nisu zlonamerni, već samo rade svoj posao sa tehničkom tačnošću jedne šalteruše koja udara pečat na isto mesto, svaki dan, godinama, sve dok ne ode u svoju dugo priželjkivanu mizernu penziju. Uprava za šume smatra da ne postoji izmenjena okolnost koja bi dovela do potrebe za izmenom Osnove za gazdovanje šumama. Mi tvrdimo da itekako postoji ta izmenjena okolnost - jer mi, građani, tražimo izmenu! A to što mi tražimo samo je posledica neodrživog gazdovanja potiskim i generalno zaštitnim šumama u plavnim područjima na teritoriji Srbije. Nedavno sam se šetala po Koviljsko-petrovaradinskom ritu, koji je zaštićeno područje (predstavlja isti tip plavnih šuma kao u priobalju reke Tise), i videla tablu koju je ovde postavilo JP 'Vojvodina šume'. Tabla je bila posvećena restauraciji vlažnih staništa u priobalju i kao ugrožavajući faktor po autohtoni ekosistem i biodiverzitet navodi se sadnja klonskih topola", objašnjava Delić. 
 
Kako navodi, u komuniciranje su "upleteni" i JVP "Vode Vojvodine", Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, lokalna samouprava opštine Senta i Čoka.
 
"Naime, od obe skupštine, opštine Senta i Čoka, tražimo da na prvoj redovnoj sednici usvoje našu inicijativu, a koja se tiče izmene Osnove gazdovanja šumama u gazdinskoj jedinici 'Gornji Banat', što je preduslov da se ovde zasade domaće vrste drveća umesto nove plantaže klonske topole, što je cilj naše akcije. Naravno, iako je prošlo skoro dva meseca od proglašenja rezultata lokalnih izbora, konstitutivna sednica opštine Senta i dalje se nije desila (zakonski okvir je mesec dana), tako da će i redovna sednica morati da sačeka. Kakvo je stanje u Čoki, za sada ne znamo, jer još čekamo na odgovore", ističe sagovornica 021.
 
Delić naglašava da su sa peticijama tek počeli, kao i da postoji i onlajn (OVDE) i štampana peticija u čemu učestvuju Senćani na dobrovoljnoj bazi. Besplatni primerci obrazaca za peticije biće dostupni na više punktova u gradu. 
 
"Najveća motivacija u ovom konkretnom slučaju jeste upravo što se posečena šuma nalazi odmah naspram našeg grada i to neposredno pored naše gradske plaže. Plažu koriste Senćani, Čokani i stanovnici okolnih naselja. Ali što se tiče samog estetskog doživljaja, kao i nesnosne buke od seče koja traje od marta, Senćani su najviše pogođeni. Ovaj užas se događa bukvalno ispred našeg nosa. Naglasila bih i to da se seče u ranim jutarnjim satima (počinje oko 5 ujutru), čime se narušavaju javni red i mir u vreme odmora. Tim povodom smo uputili zvaničan mejl JVP 'Vode Vojvodine', lokalnoj samoupravi opštine Senta i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Odgovor nismo dobili, niti ga očekujemo. Očekujemo samo da se poštuju neki osnovni principi poštovanja drugih", navodi.
 
U planu članova inicijative, kao i građana koji im se priključuju, je da "idu po ulicama, kucaju na vrata i prikupljaju potpise", jer, kako zaključuje Delić, "lokalno stanovništvo mora da se probudi iz svoje nezainteresovane čamotinje i stane u odbranu svoje životne sredine".
 
Podsetimo, sečom šume na gradskoj plaži naspram Sente, koja je počela marta ove godine, uništen je prostor omiljenog kupališta lokalnog stanovništva. Senćani su se tada pomirili sa tim da će ostati bez šume na plaži, ali su zatražili da se posle toga posadi prava šuma, a ne plantaža tehničkog drveta, koja će se za 20-30 godina ponovo seći. 
 
Originalno saopštenje grupe građana i organizacije "Pošumimo Vojvodinu" koja je podržala njihovu inicijativu pročitajte OVDE
  • Deks

    12.08.2020 13:46
    Svaka čast na ovoj inicijativi! Budimo uporni da pošumimo našu ogoljenu ravnicu i to ne bilo kojim drvećem već autohtonim šumskim vrstama.
  • Sabahudin

    12.08.2020 07:57
    Omerović
    Izbetonirati, postaviti ležaljke i suncobranie, naplaćivati iste po sistemu: članovi SNSa 50% od pune cene, roditelji sa decom 50% skuplje. Preporučena cena barem 5 evra. Obavezno postojanje klimatizovanog kabineta za učlanjenje u SNS sa barem 25 stalno zaposlenih partijskih aktivista...
    U dogledno vreme organizovati Javno preduzeće Plaža u Senti...
  • Senta

    12.08.2020 06:51
    Ispitati kome su namenjeni trupci i koji podobni "privrednik" će od ovog ekološkog zločina imati koristi na štetu svih građana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".