Bački Petrovac: SPS dva dana pre konstitutivne sednice "preleteo" kod naprednjaka

Uprkos zajedničkom sporazumu opozicionih stranaka o formiranju skupštinske većine potpisanom između stranaka u Bačkom Petrovcu, Srpska napredna stranka ostaje na vlasti u ovoj vojvođanskoj opštini.
Bački Petrovac: SPS dva dana pre konstitutivne sednice "preleteo" kod naprednjaka
Foto: 021.rs
Ovu poziciju SNS-u omogućila su tri odbornika Socijalističke partije Srbije koja su "preletela" iz ovog sporazuma direktno u koalicionu većinu u Skupštini opštine. Nagrada za to je mesto predsednika lokalnog parlamenta za Jana Jovankoviča (SPS).
 
Miroslav Čeman Čepsi (JS) koji je trebalo da postane novi predsednik opštine da se sporazum održao, kaže za 021.rs da je dogovor postojao do srede uveče, a da se već u četvrtak sve promenilo. Konstitutivna sednica održana je u petak, 21. avgusta.
 
"Ona grupa što je bila predviđena, bila bi fenomenalna grupa. Takav tim kao što smo mi skupili ne bi postojao u celoj Vojvodini. Svi su zaposleni, ima i profesora. Svi su odgovorni, a to je teško naći. Na kraju, ljudi iz SPS-a su krenuli u drugačijem pravcu, na bazi čega, ne znam", priča Čeman.
 
Kako navodi, Jedinstvena Srbija ne može i neće podržati lokalnu vlast.
 
"U toj kombinaciji nas nema. Mi sa tim ljudima ne možemo da sedimo", ističe Čeman. 
 
Nova predsednica opštine je Jasna Šproh (SNS), a njen zamenik je Srđan Simić iz iste stranke. Šproh je izabrana sa 14 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili odbornici Jedinstvene Srbije kojima je izmaklo mesto vodeće stranke u lokalnoj skupštini, kao i druga dva odbornika koji su bili potpisnici sporazuma opozicionih stranaka, Martina Martinko Sabolčki (Nestranački i ujedinjeni ljudi) i Jan Čanji (Vojvođanski front). 
 
Inače, duže od mesec dana građani Bačkog Petrovca živeli su u uverenju da će biti jedna od retkih opština u Vojvodini u kojima Srpska napredna stranka nije na vlasti, jer su četiri liste koje su, pored liste SNS-a, prešle cenzus potpisale sporazum o formiranju skupštinske većine i uputile zahtev za konstituisanje skupštine. Ovaj zahtev potpisalo je 14 odbornika, među kojima su bili i odbornici SPS-a. Dan nakon potpisivanja sporazuma, Miroslav Čeman Čepsi, rekao je za 021.rs da se nada da će stranke ostati ujedinjene pri svom zahtevu, ali nije isključivao mogućnost pritisaka od strane SNS-a.
 
I sami izborni rezultati u opštini Bački Petrovac bili su tesni, jer je SNS kao i u većini mesta u Srbiji, odnela pobedu (11 od 25 mandata), ali naprednjake je u stopu, sa samo dva mandata manje, pratila Jedinstvena Srbija. 
 
Novinarka 021.rs pokušala je da kontaktira i odbornike Socijalističke partije Srbije koji su naprasno odustali od sporazuma sa Jedinstvenom Srbijom, Vojvođanskim frontom i grupom građana "Nestranački i ujedinjeni ljudi", ali se niko nije javljao na telefon Mesnog odbora SPS-a.
  • Slavko

    25.08.2020 18:49
    Ne mogu da verujem!
    Pa da li je moguće da u Bačkom Petrovcu pobedi SNS, odnosno JS? Vi Slovaci definitivno niste normalni! Umesto da počistite to smeče, vi im dajtete legitimitet!
  • Milivoje

    25.08.2020 16:38
    lepota
    e rajkane majstore
  • Petrovcam

    25.08.2020 10:43
    Hamba
    Stidim se svojih sugradjana koji se raduju da bi mogla Arkanova stranka biti na vlasti umesto bivsih radikala! Kao da uopste postoji razlika izmedju njih. Ili mozda hoce po 1000 din od Palme?

    Čo sa vam porobilo? Vrani vam vyďobali mozok?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.