Vojvodina ne beleži veliki porast preminulih u odnosu na prošlu godinu

Za razliku od drugih delova Srbije, Vojvodina ne beleži značajan porast broja preminulih u odnosu na prethodnu godinu.
Vojvodina ne beleži veliki porast preminulih u odnosu na prošlu godinu
Foto: 021.rs
U prvih osam meseci 2020. godine evidentirano je 164 smrti više nego u istom periodu lane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Nasuprot tome, u Beogradu su od januara do septembra umrle 893 osobe više nego u prvih osam meseci prošle godine, što predstavlja povećanje od 5,7 odsto.
 
Stručnjaci RZS, međutim, ističu činjenicu da su dostupni podaci o vitalnoj statistici preliminarni, to jest da se radi o registrovanim slučajevima, a ne o ukupnom broju preminulih. Podaci o broju umrlih i rođenih biće ažurirani do kraja godine.
 
Zanimljivo je da je u prvih pet meseci ove godine vitalna statistika zabeležila pad smrtnosti u odnosu na isti period prethodne godine, piše Politika.
 
Ovo epidemiolozi tumače u svetlu teze da je izostao sezonski grip koji utiče na visoku statistiku mortaliteta u januaru i februaru. Međutim, već u junu broj umrlih počinje da raste, što se tumači kao uticaj okončanja vanrednog stanja, nakon čega je došlo do transmisije virusa korona u opštoj populaciji. 
  • skeptik

    29.09.2020 04:32
    "..piše Politika."

    dovoljno.
  • Јое

    28.09.2020 18:22
    како сад то?
    Зар нас није посетио најсмртоноснији вирус у историји човечанства и све нас побио?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina