Predsednik opštine Šid podržao antimigrantske proteste

Predsednik opštine Šid Zoran Semenović podržao je juče antimigrantske proteste građana koje je 1. novembra u tom gradu održala organizacija "Omladina Šida" i zatražio od nadležnih organa da smanje broj migranata u tom mestu.
"Problem sa migrantima u opštini Šid postoji i ozbiljan je, a lokalna vlast godinama pokušava da dođe do rešenja", naveo je Semenović u saopštenju objavljenom na sajtu opštine.
 
Dodao je da se lokalna vlast obraćala Komesarijatu za izbeglice i migracije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da nisu dobili pomoć.
 
"Kada smo preuzeli stvar u svoje ruke, postali smo neprijatelji pojedinaca u Komesarijatu", kazao je Semenović, te dodao da je prijavu protiv njega podnela nevladina organizacija za pomoć migrantima i izbeglicama "No Name Kitchen" koju je optužio da želi "da destabilizuju pravni poredak Srbije".
 
Rekao je da zahtevaju da se broj migranata u Šidu smanji, a da se svi neregistrovani migranti koji odbijaju da idu u prihvatni centar izmeste iz opštine Šid.
 
Organizacija pod nazivom "Omladina Šida" organizovala je u nedelju, 1. novembra, antimigrantski protest u tom mestu i zatražila od opštinskih i republičkih vlasti da pod hitno preduzmu mere da se smanji broj migranata u toj opštini, ali i da Vojska Srbije ponovo bude prisutna u tom delu zemlje.
 
Oni su zatražili i da migranti budu smešteni u kolektivne centre, kao i da se ne dopusti da se migranti vraćaju u Srbiju iz Hrvatske i Mađarske.
 
Zaštitnik građana saopštio je juče, 3. novembra da je zatražio detaljne informacije od MUP-a o aktivnostima koje je preduzelo nakon saznanja iz medija da predstavnici organizacije "Levijatan" presreću migrante u Beogradu i pozivaju na širenje ksenofobije, rasne i verske diskriminacije.
 
U saopštenju je navedeno da je Zaštitnik građana iz medija upoznat da članovi pokreta "Levijatan" patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, da presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu, a zatim snimke navedenih aktivnosti objavljuju na društvenim mrežama.
 
Inače, antimigrantski protest ultradesničarskih grupa održan je 25. oktobra u Beogradu. One su se okupile u parku kod Ekonomskog fakulteta, a na istom mestu okupila se i grupa levo orijentisanih aktivista koja je došla da izrazi solidarnost sa ljudima koji su napustili svoje domove i pobegli sa područja Bliskog istoka i Azije.
 
Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migrante, u kampovima i prihvatnim centrima u Srbiji trenutno boravi oko 6.000 izbeglica i migranata, a procene su da se oko 1.200 njih nalazi van kampova.
  • Stanoje

    05.11.2020 16:57
    @/

    Ja živim više desetina godina u EU, svakakvih sam neprijatnosi doživljavao u Srbiji od različitih institucija. Kad se setim prije ratova gužvi na granici, pa onda 90-e i gužve i naplaćivanje posebnih osiguranja za auta (čini mi se 150 maraka sedmično), onda kad trebaš nova dokumenta...... možda zbog toga svega što sam prošao i doživeo, imam puno razumevanja za migrante. A svim ljudima iz Srbije koji źele normalan zivot, iskren savet BEŽITE u EU sto prije. Pričao sa m sa par ljudi iz Šida i svi kažu da se veoma brzo prazni.
  • Oko Grom

    04.11.2020 22:21
    Komedija
    Ni govora kako će ne vladina udruženja dobijat donacije ili kako će vučko držat pdpi.
    Je bi maršno bagru u tri pič mat
    To su školovane ubice, ni jedan iz ne vladine orga. nebi sebi odveo u dvorište.
    Pametni mađari ni da čuju za njih neće problem ko mi
  • /

    04.11.2020 19:59
    @stanoje
    Da, uz papire i javljanje policiji, kao i na tri meseca, pa onda se izadje iz zemlje i ako se dozvoli od ambasade ponovni ulazak. I uz vakcioni karton u SAD, u EU sa papirom od RFZ o nezaposlenosti, a policije i suda da se ne vodi nikakav postupak. Ako ima i kazna npr. za neplaćeno parkiranje ili račun za struju, vraća se sa granice.
    Razlika je ogromna.
    Hoćeš ti da ideš u inostranstvo da se uveriš ili su emigranti bez nikakvog papira dozvoljeni samo u Srbiji?
    Nadam se da da je stvar jasna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina