Krivična prijava protiv "Linglonga" zbog gradnje bez građevinske dozvole

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u zrenjaninskoj fabrici guma "Linglong" zbog sumnje da su izvršili krivično delo gradnje bez građevinske dozvole.
Krivična prijava protiv "Linglonga" zbog gradnje bez građevinske dozvole
Foto: Pixabay
Kako saopštava RERI, sumnja se da je investitor započeo izgradnju pomoćnih objekta u okviru fabričkog kompleksa pre pravnosnažnosti građevinske dozvole, odnosno pre izdavanja potvrde o prijavi radova. RERI je 27. maja 2020. godine podneo zahtev građevinskoj inspekciji Grada Zrenjanina zahtevajući da sprovede vanredni inspekcijski nadzor, dostavljajući fotografije koje potvrđuju ove sumnje.
 
"Kako nadležni inspektor nije postupio po podnetom zahtevu, RERI je 12. juna podneo pritužbu na rad inspektora, nakon čega ga je rukovodilac inspekcije obavestio da inspektor, gotovo mesec dana od podnošenja zahteva RERI-ja, nije mogao da pristupi lokaciji jer se na njoj vršilo razminiravanje terena", navodi se u saopštenju. 
 
Ugovor koji bi dokazao da se na navedenom terenu zaista vršilo razminiravanje, Gradska uprava Zrenjanina odbila je da dostavi, navode u ovom institutu.
 
Takođe, rukovodilac je obavestio RERI da je inspektor, kada je konačno pristupio lokaciji i izvršio uviđaj utvrdio da je investitor gradio suprotno građevinskoj dozvoli zbog čega mu je naložio da obustavi radove i izmeni građevinsku dozvolu.
 
RERI podseća da je "Linglong" započeo sa gradnjom navedenih objekata bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu budući da je gradska uprava Zrenjanina obustavila postupak procene uticaja na životnu sredinu navodeći da nema uslova da se postupak dalje vodi, a 215 podnetih mišljenja zainteresovane javnosti, među kojima i mišljenje RERI-ja, proglasila je neosnovanim, bez dodatnog obrazloženja.
 
RERI je do sada više puta ukazivao na "nezakonitosti koje prate realizaciju tzv. najveće direktne investicije u Srbiji, a činjenica da se radi o 'projektu od značaja za Republiku Srbiju' (iako nije jasno šta to zaista znači) ne može biti opravdanje za kršenje pozitivnih propisa Srbije".
 
Podsetimo, kineski investitor je za izgradnju ovog kompleksa dobio ukupnu novčanu pomoć od države u iznosu od 83,5 miliona evra, a poklonjeno mu je i zemljište, upravo zbog navodnog značaja za Srbiju (opširnije OVDE).
  • Marta

    05.11.2020 12:04
    Ha ha ha ha ha
    Nek dodju u NS, ovde javno tuzilastvo odbacuje sve krivicne prijave za gradnju bez gradjevinske, a inspektori gradjevinski nekako ne mogu da se sete da li je tu gradjeno bez gradjevinske. Pravna drzava Srbija, sto vise radis protiv zakona, to bolje prolazis!
  • SMile

    05.11.2020 11:50
    A šta ćemo sa...
    A di je Tennis, štfa je su šnjim? ;-)
  • mile

    05.11.2020 11:45
    Sta ce im dozvole ako im je Vucic rekao da mogu graditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina